Tidöpartierna överens – reduktionsplikten sänks till 6 procent

Taggar i artikeln

Klimatmål
Publicerad
Uppdaterad

Tidöpartierna är överens om att sänka reduktionsplikten till 6 procent vid årsskiftet, skriver de i en debattartikel i DN.

Realtid.se

Det kan innebära att bränslet blir 5,50 kronor billigare per liter.

Reduktionsplikten är en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att se till att utsläppen av fossila bränslen minskar. Metoden är att blanda i biobränsle i tanken.

I regeringsförhandlingarna enades Tidöpartierna om att sänka reduktionsplikten från EU:s högsta nivå till EU:s miniminivå. Men vad som ska betraktas som miniminivå har inte vara självklart. Enligt är miniminivån 6 procent, men enligt SD ska det vara noll procent.

Annons

– Vi ser det som en stor seger, säger SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen

I en debattartikel av SBAB:s chefsekonom Robert Boije här på Realtid för en månad sedan skrev han bland annat:

”De som försvarar reduktionsplikten och bonus-malus gör det av lite olika skäl. Flera av förespråkarna anser att dessa åtgärder är nödvändiga för att nå det nationellt uppsatta målet inom transportsektorn. Om reduktionsplikten och även bonus-malus slopas utan att andra kompenserande åtgärder vidtas, kommer det svenska nationellt uppsatta målet för transportsektorn till 2030 troligen inte att uppnås. Detta säger dock ingenting om huruvida det nationellt uppsatta målet för transportsektorn i sig är en effektiv metod för att sänka koldioxidutsläppen vare sig inom Sveriges territoriella gränser eller globalt.”

Annons

Annons