Tidigarelägger löneförhöjningen på grund av inflation

Taggar i artikeln

Inflation
Publicerad
Uppdaterad

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk tidigarelägger de kommande löneförhöjningarna för sina 50 000 medarbetare med fyra-sex månader. Anledningen är den skenande inflationen.

Anders Frick

Vanligtvis justerar Novo Nordisk lönerna för sina drygt 50 000 anställda i april-juni, men på grund av inflationen tidigarelägger nu bolaget justeringarna till årsskiftet

–Beslutet har tagits efter noggrant övervägande av medarbetarnas feedback och förslag till företagsledningen om hur man kan stödja kollegor som står inför snäva hushållsbudgetar på grund av stigande inflation, skriver bolaget i ett internt dokument som Medwatch har tagit del av.

Förra veckan rapporterade Danmarks Statistik att inflationen var 8,9 procent, vilket är den högsta nivån på 38 år.

Annons

I somras rapporterade även banken Santander UK att 11 000 av bolagets medarbetare med en årslön på under 430 000 kr/år får en löneförhöjning på 4 procent – också med anledning av inflationen.

Många europiska fackförbund har krävt löneförhöjningar mot inflationen, men de svenska facken kommer dock inte att följa efter sina europeiska motsvarigheter, då man bedömer att löneförhöjningar skulle späda på inflationen ytterligare. 

Annons