- Publicerad
- Uppdaterad
USA:s chipkrig med Kina ökar pressen på allierade att följa samma linje. Analytiker varnar: ”Bör stå fast vid vad som är bäst för landet.”
Rikard Jansson
Kina hotar Japan med repressalier om landet begränsar försäljningen av chiptillverkningsutrustning.
Detta kan leda till att Kina håller inne med livsviktiga mineraler som används i den japanska fordonsproduktionen, rapporterar Bloomberg.
Toyota, som är djupt involverad i Japans chip-politik, befarar att dessa restriktioner kan drabba den japanska bilsektorn hårt.
Oron är inte utan grund. 2010 stoppade Kina tillfälligt exporten av sällsynta jordartsmetaller till Japan efter en konflikt i Östkinesiska havet. Japan använder kritiska mineraler som gallium, germanium och grafit, vilka Kina exporterar.
Kina härdar ut
USA har sedan oktober 2022 drivit på för generella kontroller av chipexporten, vilket Japan och Nederländerna delvis har följt upp med egna åtgärder.
USA har gjort allt för att strypa den kinesiska tillgången till datorchip, skriver BBC. Trots detta har techjättar fördubblat sina investeringar i AI-infrastruktur.
Samtidigt har Nvidias möjligheter på kinesiska marknaden begränsats av USA:s sanktioner. Inhemska Huawei har fyllt tomrummet med råge.
”Bör gå sin egen väg”
Akira Minamikawa, analytiker på Omdia, varnar för att Japan inte bör skärpa sin exportkontroll enbart på USA:s begäran.
”Japan borde ha sin egen filosofi och stå fast vid vad som är bäst för landet”, säger han.
Bakom kulisserna pågår interna diskussioner i USA om att införa ännu striktare restriktioner på Kinas tillgång till avancerad halvledarteknik. Detta ökar pressen på Japan och andra allierade att följa USA:s linje.
Situationen kompliceras av det stundande valet i USA och att japans premiärminister Fumio Kishida planerar att avgå, skriver Bloomberg.
Läs mer:
Lågräntepolitikens mörka sida blottar sig för Japan. Realtid
Är Kinas obligationsmarknad nära att spricka?. Realtid