Annons

Annons

Riksbanken

”Jag ser det inte som något självändamål för Riksbanken att komma upp till nollränta.” Det sa vice riksbankschef Per Jansson i ett anförande vid Danske Bank på tisdagen.

Riksbankens misslyckade räntepolitik har pumpat upp bostadspriserna. Med amorteringskravet kommer segregering och ökade risker, skriver Realtids krönikör Claes Folkmar.

Flera aktörer menar att en mindre expansiv penningpolitik – med högre reporänta och minskade köp och innehav av statsobligationer – skulle få så väl valuta- som räntemarknaden att fungera bättre.

 

Riksbanksutredningens förslag som innebär en flexibel inflationsmålspolitik är välkomna och i linje med förväntan, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Sverige BNP steg med 0,3 procent under det tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Väntat var 0,2 procent, enligt Infront Datas sammanställning av analytikernas prognoser. 

"I den mån Riksbanken gjort bedömningen att man inte fått den effekt man velat genom att hålla reporäntan på negativa tal och att man av det skälet därför vill justera upp reporäntan, bör det i så fall tydligt kommuniceras." Det skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

”Jag tillhör de som gärna skulle vilja se att Riksbanken tolkar inflationsmålet med en högre grad av flexibilitet än vad som görs idag.”  Så skrev Anna Breman i en debattartikel som publicerades på Realtid tidigare i år.

Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Anna Breman till ny direktionsledamot i Riksbanken. Breman efterträder Kerstin af Jochnick som lämnade Riksbanken i oktober 2019 för att arbeta på ECB.

Sidor