Bank & FintechNyhet

Swedbank spår sjunkande inflation i juli – tror dock inte toppen är nådd

Publicerad
Uppdaterad

Swedbank tror på en sjunkande inflation i juli, i spåren av sjunkande priser på el och drivmedel. Samtidigt förväntar de sig en räntehöjning från Riksbanken i september om 75 baspunkter, enligt en färsk makroanalys.

Finwire

Inflationen bedöms landa på 8,3 procent i juli, vilket skulle innebära en minskning från siffran på 8,5 procent som uppmättes i juni. Dock tror man att priserna kommer stiga igen i höst och som mest nå nio procent under fjärde kvartalet.

”Juli månad präglades främst av en anmärkningsvärd situation på den europeiska gasmarknaden med strypta leveranser från Ryssland och skenande priser inför månadsskiftet. Prisutsikterna är osäkra men mycket tyder på att inflationen får förnyat stöd från högre elpriser under andra halvåret”, skriver banken.

Anledningen bakom den förväntade ökningen senare i vinter förklaras främst bero på skenande gaspriser.

Annons

Som resultat av den högre inflationssiffran än väntat i juni tror man nu en räntehöjning på 75 punkter är att vänta från Riksbanken senare i september.

”En ny höjning av styrräntan vid det nästa penningpolitiska besked den 20 september känns som givet. Såvida inte kommande KPIF-släpp (12 augusti och 14 september) överraskar tydligt på nedsidan räknar vi med att styrräntan höjs med 75 punkter till 1,5 procent”, skriver Swedbank.

Annons