Morgonsvepet

Sveriges mest blankade bolag

Morgonsvepet måndag: Fem av de tio mest blankade aktierna i Norden är svenska, Nordea har fått igång internetbanken och coronakris i Italien, Iran och Sydkorea.

Uppdaterad 2020-02-24
Publicerad 2020-02-24

Intrum Sveriges mest blankade bolag
Fem av bolagen på Stockholmsbörsen tillhör de mest blankade aktierna i Norden: Intrum (9,2 procent av kapitalet är blankat), Fingerprint Cards (9,36 procent av kapitalet är blankat), JM (8,21 procent av kapitalet är blankat), Pen Concept (8,06 procent av kapitalet är blankat) och Mycronic (6,26 procent av kapitalet är blankat). Allra mest blankad i Norden är danska Pandora, där 10,91 procent av aktierna är blankade. Det skriver Omni utifrån data från Holdings.

Nordeas internetbank fungerar igen
Under söndagsförmiddagen hade Nordea stora tekniska porblem och såväl internetbanken som mobilbanken låg nere i bortåt fyra timmar.

Många storbolag satsar på eget riskkapital
En trend är att storbolagen försöker öka sin innovationskraft genom att investera i startupbolag, skriver Dagens Industri. Telia Ventures drog igång sedan man tjänat 2,3 miljarder kronor på Spotifys notering. Sedan 2018 har Telia Ventures gjort fyra investeringar och en exit, enligt Heikki Mäkijärvi, chef för riskkapitalbolaget. Andra liknande riskkapitalbolag är H&M Colab, SEB Venture Capital, Collector Ventures (som ska avyttras), Ericsson Ventures), Volvoi Cars Tech Fund och Saab Ventures.

Börserna i Asien backar på grund av coronaoro
Flera av de ledande aktieindexen i Asien föll på måndagsmorgonen. Framför allt Sydkoreas Kospi som rasar 3 procent efter att landet höjt beredskapsnivån till följd av corona till högsta möjliga, skriver CNBC. Hangh Seng föll 1,5 procent och Shanghai 0,3 procent medan Shenzhen steg 0,9 procent.

Allvarliga coronavarningar i Italien, Iran och Sydkorea
Coronaviruset har fått fäste i Italien och smittat 132 personer. 26 är inlagda på inensivvårdsavdelning enligt den italienska tidningen Corriere della Sera. Tre personer i Italien har dött av viruset.
Under söndagskvällen stoppade Österrike all tågtrafik till och från Italien på grund av två misstänkt coronasmittade på ett tåg, men trafiken har återupptagits.
I Sydkorea har 700 smittats och sex dödsfall är inrapporterade, skriver Business Insider.
Även Iran befinner sig i krisläge efter att myndigheter rapporterat om åtta döda på grund av corona.

Miljontals småföretag i Kina i farozonen
Miljontals små och medelstora företag i Kina riskerar att gå under om Kina inte får bukt med coronaviruset, säger analytiker till Bloomberg.
En undersökning bland små och medelstora företag i Kina visar att en tredjedel inte klarar sig utan kontanter längre än en månad och ytterligare en tredjedel får problem inom två månader.
Kinesiska myndigheter har infört en mängd lättnader för att sätta fart på ekonomin, men många kinesiska företag har trots det svårt att få tillgång till nödvändigt ekonomiskt stöd.

Platsannonser

Logga in