Finans Nyhet

”Sverige är på många sätt en förebild för resten av världen”

Taggar i artikeln

BNP Paribas Eirik Winter
Eirik Winter, BNP PARIBAS, Bertrand PiccardEirik Winter, BNP PARIBAS, Bertrand Piccard
Eirik Winter, vd för BNP Paribas Nordics, tog emot Bertrand Piccard, grundare av Solar Impulse Foundation när BNP Paribas lanserade BNP Paribas Solar Impulse Venture Fund på onsdagen. Foto: BNP PARIBAS
Publicerad

Den kommersiella lanseringen av BNP Paribas Solar Impulse Venture Fund lockade högprofilerade investerare till Stockholm på onsdagen.

Realtid.se

Både Bertrand Piccard, grundare och initiativtagare till Solar Impulse Foundation, och Christophe Lenouvel, chef för BNP Paribas Principal Investments, deltog i möten med miljömedvetna investerare som letade efter både ekonomisk avkastning och positiv klimatförändring.

–Sverige är på många sätt en global ledare inom hållbarhet, säger Eirik Winter, vd för BNP Paribas Nordics.

–Många nordiska kunder har redan emitterat hållbarhetsrelaterade och gröna obligationer. Vi ger också råd och finansiering av ledande företag med spjutspetsteknologier inom sustaintech-sektorn.

Annons

Bertrand Piccard talade om de mer än 1 000 lönsamma lösningarna för att skydda miljön, som hans Solar Impulse Foundation har märkt. Han var den första mannen att flyger jorden runt i en ballong och i ett soldrivet flygplan.

Bertrand Piccard är en schweizisk upptäcktsresande, psykiater och miljöaktivist. Tillsammans med Brian Jones var han den förste att genomföra en non-stop ballongflygning runt jorden, i en ballong vid namn Breitling Orbiter 3. Han var initiativtagare, ordförande och pilot, med André Borschberg, från Solar Impulse, i den första framgångsrika jorden-runt flygningen i ett solenergidrivet flygplan. 2012 utsågs Piccard till Champion of the Earth av FN:s miljöprogram. Han är grundare och ordförande för Solar Impulse Foundation och han beskriver sig själv som en upptäcktsresande med en filosofisk vision och en pionjäranda för att hitta lösningar för att möta vår tids miljöutmaningar.

– Sverige är på många sätt en förebild för resten av världen. Jag tror verkligen att en koldioxidskatt i kombination med stöd till clean tech-företag är den bästa vägen framåt, säger Bertrand Piccard.

Annons

Serieentreprenören och pionjären inom ren teknik, som är känd för att vara kritisk till den fortsatta användningen av gammal och miljöskadlig teknik, förklarar syftet med Solar Impulse Efficient Solution Label:

– Vi vill visa att investeringar i ny och ren teknik är både ekonomisk och ekologisk meningsfull, och främjar kvalitativ tillväxt snarare än bara den kvantitativa och ofta skadliga tillväxten för naturen som vi fortfarande ser idag. Det är inte bara en ekonomisk fråga. Det är tankesättet som måste ändras, säger Bertrand Piccard.

BNP Paribas Solar Impulse Venture Fund har som mål att investera 150 miljoner euro i högpotentiella tillväxtstartups involverade i den ekologiska omställningen, med målet att påskynda deras utveckling. Den geografiska omfattningen kommer att omfatta Europa och Nordamerika. Målsektorer kommer att omfatta ren energi, hållbar mat och jordbruk, cirkulär ekonomi, rent vatten och sanitet, smarta städer, hållbar mobilitet och industriell innovation.
 
BNP Paribas har investerat i startups som har en inverkan på energiomställningen sedan 2016 och fortsätter att stödja cleantech-startups genom att avsätta 75 miljoner euro av sitt eget kapital till  VC-fonden.

Annons

Annons