Karriär & ledarskapNyhet

Efter korruptionsrättegången – nu tar Vatikanen hjälp av David Harris

Svenska fondförvaltaren David Harris tar plats i Vatikanstatens etiska investeringskommitté.
Publicerad
Uppdaterad

Vatikanstaten har inrättat en investeringskommitté med fokus på etiska investeringar. Med i rådet finns svenska förvaltaren David Harris från Skagen Fonder.

Isac Boukachabia

Investeringskommittén kommer ledas av kardinal Kevin Joseph Farrell men inkluderar också fyra externa finansiella experter. Det skriver Reuters.

Ytterligare medlemmar i kommittén är Jean Pierre Casey från RegHedge Investments i Storbritannien, Giovanni Christian Michael Gay från Union Investment Privatfonds i Tyskland, David Harris från Skagen Fonder i Norge och John J. Zona från Boston College.

Införandet av en investeringskommitté med fokus på etiska investeringar fastställdes i Vatikanens nya konstitution i mars och trädde i kraft för två dagar sedan. Investeringskommitténs uppdrag är att se till att Vatikanens investeringar är korrekta, etiska och inte allt för riskabla. Medlemmarna har en mandatperiod på fem år.

Annons

Vatikanen annonserade införandet av kommittén i samband med en korruptionsrättegång relaterat till en fastighetsaffär i London på 350 miljoner euro där Vatikanen uppges ha förlorat mer än 200 miljoner euro.

Annons