LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybrit Foto: TT
"Det är ett stort genombrott, för oss och hela den globala järn- och stålindustrin. När LKAB har ställt om hela sin produktion till järnsvamp möjliggör vi stålindustrins omställning och minskar utsläppen globalt med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar två tredjedelar av hela Sveriges utsläpp. Det är det största vi tillsammans kan göra för klimatet", säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB. Foto: TT
Finans

SSAB, LKAB och Vattenfall först i världen med vätgasreducerad järnsvamp 

SSAB, LKAB och Vattenfall har nu producerat världens första vätgasreducerade järnsvamp i pilotskala.

Publicerad 2021-06-21

Teknikgenombrottet inom Hybrit-initiativet kapar, enligt ett pressmeddelande, cirka 90 procent av utsläppen i samband med stålproduktion och är ett avgörande steg på vägen mot fossilfritt stål. 

Testproduktionen av järnsvamp har genomförts i Hybrits pilotanläggning i Luleå. Hittills har omkring 100 ton producerats. Det är första gången någonsin som järnmalm direktreducerats med vätgas framställd med fossilfri el i pilotskala. Målet är att i princip eliminera koldioxidutsläppen från processen genom att fullt ut använda fossilfria insatsvaror och fossilfri energi i värdekedjans samtliga delar.

Det var förra året som SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls samägda initiativ Hybrit startade sin testverksamhet för att tillverka vätgasreducerad järnsvamp i pilotanläggningen som byggts med stöd från Energimyndigheten. 

– Det är ett stort genombrott, för oss och hela den globala järn- och stålindustrin. När LKAB har ställt om hela sin produktion till järnsvamp möjliggör vi stålindustrins omställning och minskar utsläppen globalt med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar två tredjedelar av hela Sveriges utsläpp. Det är det största vi tillsammans kan göra för klimatet, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i en skriftlig kommentar.

Den vätgas som används i direktreduktionsprocessen produceras genom elektrolys av vatten med fossilfri el, och kan användas direkt eller lagras för senare bruk. I maj påbörjade Hybrit bygget av ett vätgaslager i pilotskala i anslutning till pilotanläggningen för direktreduktion i Luleå.

 

 

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in