Trots att fondavgifter har stor påverkan på sparandets långsiktiga avkastning saknar många svenskar koll på vad de faktiskt betalar. Nu skärps arbetet med att öka transparensen och pressa priserna.
Staten agerar mot fondavgifterna: "Får inte vad du betalar för"


Mest läst i kategorin
Finansinspektionen (FI) har fått i uppdrag av finansdepartementet att genomföra ett omfattande arbete med att ”kartlägga och beskriva distribution och avgiftsuttag” på fondmarknaden, skriver FinansWatch.
Syftet med uppdraget är att skapa förutsättningar för sänkta avgifter för fondsparande så att spararna över tid kan få en bättre avkastning på sitt sparande.
Läs även: Avgifterna tär på sparandet – tre enkla steg för framgång. Realtid TV
FI ska sätta press
Regeringen konstaterar att det råder stora skillnader i vilka avgifter som fonderna tar ut, samt om de verkar inom eller utanför premiepensionssystemet.
Genomsnittet bland de globala indexfonder som redan kommit in i PPM ligger på 0,076 procent jämfört med medianavgiften 0,35 procent utanför systemet.

”Genom Fondtorgsnämndens kommande upphandlingar av fonder till premiepensionens fondtorg kommer dessa avgifter sannolikt att pressas ytterligare”, skriver Finansdepartementet enligt FinansWatch.
Departementet förväntar sig som slutresultat att förslagen leder till åtgärder som ska möjliggöra för FI att att sätta ytterligare press på fondavgifterna.

Så dåligt är det för dig (och Sverige) när USA krisar
Detta enligt historiska exempel.
Senaste nytt
Varannan svensk vet inte
Tidigare i maj publicerade Finansinspektionen en undersökning som visade att varannan svensk inte vet hur mycket de betalar för sitt sparande.
Ännu färre jämför sina fondavgifter regelbundet.
”Fondavgifter kan variera stort och påverkar din möjlighet till avkastning. Därför bör du ta reda på vad du betalar innan du investerar i en fond. Om du betalar mer för till exempel en aktivt förvaltad fond ska den också ge bättre avkastning, annars får du inte vad du betalar för”, säger Moa Langemark konsumentskyddsekonom på FI.
Läs även: Europa glänser igen efter USA-kaoset. Realtid
Titta i fondens faktablad
Finansinspektionen skriver att det kan finnas flera avgifter för fonder, där den största brukar vara förvaltningsavgiften.
Denna utgör en procentuell avgift på det förvaltade kapitalet.

Experten: Så påverkas din pension av börsraset
Sparekonomen Frida Bratt reder ut.
För att ta reda på hur höga fondens löpande kostnader är, där förvaltningsavgiften ingår, råder FI att man tittar i fondens faktablad som bland annat finns på fondbolagets hemsida.
Där kan även information om fondens mål, övriga avgifter samt en länk till fondens historiska avkastning hittas.
Läs även: Efter kaoset – svenska sparare väljer trygghet före tillväxt. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.