Avkastningen i AMF Företagsobligationsfond minskade med 0,3 procent under årets tredje kvartal. Men ändå är fondens förvaltare Johan Moeschlin säker på att läget är bättre än på många år.
"Min fond ett väldigt bra alternativ till banksparande"
Mest läst i kategorin
Kvartalet inleddes med något fallande marknadsräntor, till följd av svagare makroekonomisk statistik och inte fullt så höga inflationssiffror som väntat.
–Marknaden började diskontera att styrräntorna kanske inte skulle behöva höjas så mycket som man räknat med och att lågkonjunkturen skulle infinna sig snabbare och bidra till att bromsa upp inflationen, säger fondens förvaltare Johan Moeschlin.
I september kom Riksbanken med en historiskt hög räntehöjning på 1 procentenhet – mer än vad de flesta analytiker förväntat sig.
–Svenskar har en relativt stor andel rörliga bolån vilket talar emot att en sådan kraftig höjning skulle vara nödvändig och direktionen var oenig i sitt beslut. Vi har redan sett att privatkonsumtionen börjat avta, bland annat genom vikande siffror för detaljhandeln. Men det återstår att se hur räntekänsliga vi faktiskt är, liksom i vilken utsträckning inflationen påverkar kommande avtalsförhandlingar.
Riksbanken meddelade också att värdepappersköpen fortsätter men att de väntas upphöra vid årsskiftet som tidigare signalerats.
Fondens avkastning var negativ till följd av att de korta marknadsräntorna steg i Sverige, framför allt under kvartalets andra hälft. Övervikten i företagsobligationer bidrog negativt till relativavkastningen och framför allt fastighetsobligationer utvecklades svagt till följd av oron för bolagens upplåningskostnader.
Johan Moeschlin har varit relativt försiktig till nyinvesteringar men passat på att investera i lite längre obligationer för att ta del av de högre kreditspreadarna, framför allt i banksektorn. Fonden avstod samtidigt från att förlänga en del förfall under kvartalet, exempelvis i Klarna.
Trots de osäkra utsikterna är Johan Moeschlin säker på att läget bättre än på många år för sparare i företagsobligationsfonden.
–I dagsläget ger sparandet i fonden nästan 4 och en halv procents ränta. På ett par års sikt är det ett väldigt bra alternativ till ett banksparande och till låg risk eftersom vi uteslutande investerar i företag med hög kreditvärdighet, säger Johan Moeschlin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.