AffärerNyhet

Softbank har tagit in 22 miljarder dollar genom att sälja Alibaba-derivat

Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Softbank Group Corp. har tagit in 22 miljarder dollar i kontanter genom försäljning av förbetalda terminskontrakt med Alibaba-aktier, rapporterar Financial Times.

Finwire/Realtid.se

Softbank har i år genomfört försäljningen av ungefär en tredjedel av sin Alibaba-andel genom dessa kontrakt, en typ av derivat som gör det möjligt för det japanska företaget att ta in kontanter omedelbart samtidigt som det behåller möjligheten att behålla aktierna, heter det i rapporten.

Softbanks aktie steg 2,6 procent i början av Tokyo-handeln. Alibaba-aktien steg 6,5 procent i Hongkong efter en återhämtning i Nasdaq 100. E-handelsjätten är planerad att rapportera resultat senare under dagen.

Detta sätt är bättre än direktförsäljning på marknaden eftersom den senare ”kan få en viss chock på aktiekursen på kort sikt”, säger Willer Chen, analytiker på Forsyth Barr Asia Ltd. till Bloomberg News . ”Ändå är det en andelsminskning.”

Annons

En global börsnedgång har gett Softbanks resultat ett slag när värderingen av dess tekniska investeringar fortsätter att glida, vilket ger upphov till oro över dess finansiella stabilitet. Son har upprepade gånger sagt att Softbank har tillräckligt med kontanter för att stå emot börsnedgången, men sagt att värdet av nya investeringar kan krympa till så lite som en fjärdedel av vad det var för ett år sedan.

Softbank, med vd Masayoshi Son i spetsen, har investerat enorma summor i teknikföretag de senaste åren. I fjol spenderades 38 miljarder dollar, motsvarande cirka 388 miljarder dollar – trots ett löfte om att vara mer återhållsamma med sina investeringar.

Konglomeratet var en tidig investerare i Alibaba, och satsade stora pengar i Jack Ma:s imperium redan för två decennier sedan. Resan som ägare i företaget har varit god, och Softbank har tjänat stora pengar på investeringen. Kapitalet har sedan kunnat finansiera andra stora satsningar.

Annons

Konglomeratets två gigantiska fonder för startup-företag, kallade Vision Funds, redovisade i fjol förluster om 27 miljarder dollar till följd av satsningar. Den siffran väntas öka kraftigt den här månaden och fonderna spås uppvisa nya enorma förluster.

De stora förlusterna för Softbank uppges ha bidragit till att man nu är ute efter öka likviderna, vilket enligt tidningen ska ha föranlett försäljningen i Alibaba.

Annons