Ekobrott

Skånska fastighetsprofiler åtalas – riskerar fängelse och näringsförbud

Skånska affärsmännen Thomas Melin och Johan Tungard, kända från fastighetsbolag som Koggbron och Melitho, har åtalats misstänkta för tre fall av grov trolöshet mot huvudman.

Uppdaterad 2021-12-06
Publicerad 2021-12-06

Thomas Melin, Johan Tungard och ytterligare en person har enligt åklagare sålt tre bostadsrättsföreningars fastigheter till FM Finans AB, utan övriga brf-medlemmars kännedom och utan att försäljningsintäkterna har kommit brf-medlemmarna tillhanda.

De tre fastigheterna såldes för sammanlagt 24,4 miljoner kronor.

Enligt åtalet har Melin, Tungard och ytterligare en person som är verksam i fastighetsbranschen, utgjort hela styrelsen i tre bostadsrättsföreningar.

I september 2019 höll trion en extra bolagsstämma i bostadsrättsföreningarna utan att övriga medlemmar deltog och beslutade då att sälja fastigheterna.

Först när bankerna sa upp lånen fick övriga medlemmar veta att fastigheterna som deras bostadsrätter låg i hade överlåtits.

– Brf-medlemmarna står alltså kvar utan lägenhet men med lån på sina respektive banker, förklarar Ola Lavie, förundersökningsledare och vice chefsåklagare vid EBM, i ett pressmeddelande.

Enligt mejl som förekommer i förundersökningen har köpeskillingarna betalats genom att FM Finans löst ut bankernas bottenlån samt genom kvittning av lån med säkerhet i fastigheterna. I ett mejl nämns bland annat en skuld på närmare 4 miljoner kronor som Quorum Properties, ett företag som ingick i Thomas Melin och Johan Tungards bolagssvär, ska ha haft till FM Finans. 

– Jag kommer även yrka på att tingsrätten ska utdöma näringsförbud i fem år för alla tre tilltalade, säger Ola Lavie.

Thomas Melin och parhästen Johan Tungard har varit inblandad i en rad fastighetsbolag på och utanför börsen de senaste tio åren. Ett av de största var Koggbron Fastigheter som med stora obligationslån skulle bygga ut Malmö-fastigheten Katrinelund med bland annat studentbostäder. Projektet gick i kvav i slutet på 2020 då fastigheten togs över av en tysk fond. Koggbron-bolaget, numera med namnet Auragen Realty, försattes nyligen i konkurs.

Thomas Melin förnekar samtidigt misstankarna om grov trolöshet mot huvudman. 

– Enligt min huvudmans mening har allting i samband med bolagsstämmorna gått rätt och riktigt till. Rätt personer har varit kallade till stämmorna, rätt personer har varit närvarande och stämmorna har varit beslutsföra, säger Jonas Granfelt, ombud för Melin.

Realtid söker Johan Tungards ombud, Anders Olsson. 

Grov trolöshet mot huvudman har en straffskala på fängelse i lägst sex månader och högst sex år. 

Platsannonser

Logga in