Finans Nyhet

Sigmastocks får ok av FI – investerar direkt i aktier

Taggar i artikeln

Finansinspektionen
Sigmastocks grundare, från vänster i bild:  Mai Thai, Carl Lindberg och Nanna Stranne. Sigmastocks grundare, från vänster i bild:  Mai Thai, Carl Lindberg och Nanna Stranne. 
Sigmastocks grundare, från vänster i bild: Mai Thai, Carl Lindberg och Nanna Stranne. 
Publicerad

Sigmastocks får tillstånd av Finansinspektionen och lanserar samtidigt en robotrådgivningstjänst där kundernas kapital investeras direkt i aktier istället för fonder.

Realtid.se

Sigmastocks grundades 2014 av Nanna Stranne Mai Thai och Carl Lindberg. Bolaget har investerare som Chalmers Ventures, NFT Ventures, Rytu Invest, Lena Apler, Stena Finans och Bo Mattsson.

I början av 2020 tog bolaget in 14 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. 

Sigmastocks affärsidé ligger i att bolagets grundare ifrågasätter fondavgifter och arbetar för att tillgängliggöra aktiesparande. Med tillståndet från Finansinspektionen hoppas nu grundarna få ännu fler att börja aktiespara genom att automatisera aktiesparandet helt och hållet.  

Annons

– I dag finns det ingen annan aktör som erbjuder digital portföljförvaltning direkt i aktier, vad vi kan se är vi först även globalt, säger Nanna Stranne, vd på Sigmastocks. 

–Priset har alltid varit viktigt för oss, säger Nanna Stranne.

–Om du inte kan hålla priset lågt spelar det ingen roll att du håller en hög nivå på förvaltningen. Priset är den enda variabeln vi med säkerhet vet slår direkt mot kundens avkastning.

Annons

Då kapitalet investeras direkt i aktier blir det heller inga fondavgifter, vilket gör att det totala priset för tjänsten hamnar på konkurrenskraftiga 0,35 procent – 0,39 procent av förvaltat kapital per år (inklusive moms och handelsavgifter), vilket är bland det lägsta på marknaden. 

Fördelarna med förvaltning direkt i aktier istället för fonder är många, enligt Sigmastocks som framför allt pekar på kundens valmöjligheter och transparensen när alla innehav blir synliga. Ambitionen är att generera bättre avkastning än index över tid. Kundernas portföljer innehåller vanligtvis mellan 40-50 olika bolag på olika marknader och kombineras med ränteinvesteringar för de kunder med lägre riskprofil. 

–Tjänsten bygger på avancerad teknik men ska för den sakens skull inte vara svår att använda. Vi har jobbat väldigt mycket med användarvänligheten och skapat en tjänst som ska vara såväl enkel som tilltalande att använda. Att aktiespara behöver inte vara tungt och trist och det är väldigt viktigt att det återspeglas i tjänsten,  säger Mai Thai, medgrundare och tillväxtansvarig på Sigmastocks.

Annons

 

 

 

Annons