Finans Nyhet

SBB köper norska förskolor för 4,2 miljarder

Taggar i artikeln

SBB
Publicerad

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har köpt en fastighetsportfölj från norska Laeringsverkstedet för 4,25 miljarder norska kronor, motsvarande 4,2 miljarder kronor.

På de köpta fastigheterna finns 138 förskolor som Laeringsverkstedet driver. De ger en årlig hyresintäkt på 251,4 miljoner norska kronor, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Affären omfattar 601 000 kvadratmeter tomtyta och 114 000 kvadratmeter byggnadsyta. Tillträde planeras till den 31 augusti.

I samband med affären blir Laeringsverkstedet aktieägare i SBB och parterna inleder ett fördjupat långsiktigt samarbete där SBB ska stödja Laeringsverkstedets expansion i Norden.

Annons

– Det är vårt största förvärv hittills i Norge. Det stora med det är att vi säkrar kassaflöden på hela 35 år för en verksamhet som är offentligt finansierad. Det ökar koncernens totala genomsnittliga kontraktslängd från strax under sju till nio år, kommenterar SBB:s vd Ilija Batljan affären för Dagens Industri.

Bakom Laeringsverkstedet finns en norsk pedagog och frikyrkopastor, Hans Jacob Sundby, som 1992 grundade den norska avdelningen av den amerikanska frikyrkliga Vineyard-rörelsen. Den svenska verksamheten köptes 2017 under namnet Inspira. I början av 2019 bytte den namn till Dibber.

SBB:s B-aktie är för närvarande upp drygt 4 procent.

Annons

Annons