Realtid

Tyskland agerar mot kinesisk dominans i EU

De svarta siluetterna av två vindkraftverk framför en vacker solnedgång.
Tyskland kommer att erbjuda stora statliga garantier för att stärka lokala vindkraftstillverkare. (Foto: Martin Meissner/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Europa står inför en stor utmaning när kinesisk närvaro inom grön omställning fortsätter att växa. Nu vidtar Tyskland åtgärder för att skydda den europeiska vindkraften.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med hjälp av statliga subventioner har Kina tagit täten globalt i utvecklingen av solceller och vindkraft, vilket har minskat Europas konkurrenskraft inom dessa sektorer.

Europa riskerar att förlora nyckelindustrier inom hållbar energiproduktion till Kina, vilket innebär en potentiell politisk sårbarhet för regionen.

Tyskland agerar därför för att skydda landets och Europas vindkraftsindustri från att drabbas av samma öde som solcellsindustrin, rapporterar Bloomberg.

Enligt tidningen har den tyska ekonomiministern Robert Habeck lanserat en åtgärdsplan för att skapa lika konkurrensvillkor, stärka cybersäkerheten och minska beroendet av kinesiska komponenter inom vindkraften.

Läs även: Kinas gröna framsteg sätter press på väst. Realtid

Måste förstärkas

Planen presenterades nyligen efter möten med europeiska vindkraftstillverkare. Den betonar att tyska och europeiska aktörer måste skyddas mot ”illojal” konkurrens från kinesiska tillverkare som är involverade i europeiska projekt.

Habeck menar att ”ramverken som möjliggör fortsatt värdeskapande inom Tyskland och Europa” måste förstärkas. Som en del av åtgärderna kommer Tyskland att erbjuda stora statliga garantier via KFW, landets statliga utvecklingsbank, för att stärka lokala tillverkare av vindkraftverk.

ANNONS

Missa inte: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?” Realtid

”Goda skäl”

Europeiska investeringsbanker, som Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), uppmanas dessutom att granska finansieringen av kinesiska företag som kan hota den europeiska industrins konkurrenskraft.

Henrik Wachtmeister, energiforskare vid Uppsala universitet, betonar vikten av att EU fortsätter handeln med Kina, men samtidigt satsar på självförsörjning inom strategiska sektorer som vindkraft.

”Det finns många goda skäl att fortsätta handla med Kina, men vi måste sätta mål för hur mycket som ska produceras inom Europa för att skydda vår industri”, har han tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Läs även: Kärnkraften gör comeback i USA: ”Otroligt symboliskt.” Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]