Europa är beroende av leverantörskedjor från Kina för den gröna omställningen. På lång sikt kan detta utgöra en politisk risk – även för Sverige.
Europa riskerar förlora nyckelindustrier till Kina
Mest läst i kategorin
Kina är på god väg att bli en grön supermakt. Två tredjedelar av världens alla nya sol- och vindkraftsprojekt sker inom landets gränser.
Utvecklingen har drivits på av kraftiga statliga subventioner, som gjort att landet i stort sett har konkurrerat ut Europa i fråga om solceller, skriver Dagens Nyheter.
Även den europeiska konkurrenskraften inom vindkraft hänger löst, menar Henrik Wachtmeister, som forskar på globala energisystem vid Uppsala universitet.
Läs mer: Göran Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?”. Realtid
Långsiktig risk
Kina dominerar den globala produktionen av viktiga komponenter och sällsynta jordartsmetaller som krävs för vindkraftverk.
Omvärldens beroende av kinesiska leverantörskedjor kan utgöra en långsiktig risk för både svensk och europeisk energiförsörjning.
Men störst risk är att Europa förlorar strategiska industrier till landet, vilket kan göra vår del av världen politiskt sårbar.
Missa inte: Kinas stålkris hotar Europa: ”En hård vinter”. Realtid
”Goda skäl att handla med Kina”
EU har redan påbörjat initiativ för att stärka självförsörjningen av kritiska råvaror och skydda nyckelsektorer som vindkraft genom eventuella framtida tullar.
”Det finns många goda skäl att fortsätta handla med Kina, men samtidigt ha mål och åtgärder för hur mycket som ska vara producerat inom Europa för strategiska sektorer”, säger Wachtmeister till DN.
Läs mer: Många löften från Kina – och många obesvarade frågor. Realtid