När gängkriminaliteten ökar tar näringslivet saken i egna händer – och går nu samman för att ge unga en väg bort från kriminalitet och utanförskap.
Nytt initiativ ska bryta gängrekryteringen: "Ödesfråga"


Mest läst i kategorin
Svenskt näringsliv mobiliserar i kampen mot ungas utanförskap och kriminalitet genom att erbjuda jobb till ungdomar i utsatta områden.
Initiativet, där företag som Ikea, Spotify och Apoteket deltar, syftar till att skapa framtidstro och bryta rekryteringen till kriminella nätverk.
Missa inte: Har du trendiga egenskapen som krävs för att få jobb? Realtid
”Att bygga ett samhälle som håller ihop är en ödesfråga för Sverige, människor och näringsliv”, säger Caroline Berg, vd för Axel Johnson, till Dagens Industri.
För att skapa möjligheter
Initiativet bygger på en ny anställningsmodell, SAO – studiemotiverande arbetslivsorientering, där elever i årskurs 8 erbjuds en anställning på två timmar per vecka under ett år.
Till skillnad från traditionell praktik handlar det om riktiga arbetsuppgifter med avtalsenlig lön, cirka 100 kronor i timmen.

Försvarsmakten oroas över svenskars fetma
Vi svenskar blir allt fetare, vilket försämrar vår hälsa och gör att vi blir mindre uthålliga i kris och krig, något som oroar Försvarsmakten.
Modellen är inspirerad av en liknande satsning i Danmark och har redan visat positiva effekter på skolnärvaro och motivation.
”Efter att S:t Olofsskolan i Sundsvall introducerade SAO har en elev nästan trefaldigat sin skolnärvaro, från 25 procent i november till 70 procent i februari”, berättar Evin Cetin, medgrundare av initiativet, för DI.
Senaste nytt
Förebyggande viktigare än repression
Kriminaliteten i Sverige har eskalerat och unga rekryteras i allt yngre åldrar av kriminella nätverk. Enligt polisen är det avgörande att erbjuda alternativ för att bryta trenden.
”Vi gör mycket inom repression, men vi kan göra mer för att förebygga”, säger Catharina Törnqvist vid polisens nationella operativa avdelning, till Financial Times.
Läs även: Fler unga ingenjörer söker jobb i försvarsindustrin. E55
Initiativet har redan attraherat över 46 företag – och fler står på kö för att delta. Pilotprojekt pågår i bland annat Upplands Väsby och Sundsvall, men planen är att expandera till fler orter.
”Med en åldrande befolkning, kompetensbrist och stora pensionsavgångar kommer vi att behöva varenda kotte för att bygga det här landet starkt”, konstaterar Evin Cetin.

Utan jobb och plugg – fler unga drabbas av trenden
Det blir allt vanligare att Generation Z, alltså en stor del av världens ungdomar, varken pluggar eller har ett jobb att gå till.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.