Realtid

Northvolt mot avgrunden efter idel kalla händer

Northvolt mot avgrunden efter regeringarnas kalla händer
I veckan meddelade Northvolt att 1 600 anställda tvingas lämna det krisande företaget. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Northvolts framtid hänger på en skör tråd – med skulder på över 60 miljoner och betalningskrav som rasar in hotar konkursen. Samtidigt vänder både Tyskland och Sverige ryggen åt den krisande batterijätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska batteritillverkaren Northvolt står inför stora ekonomiska svårigheter i både Sverige och Tyskland med växande skuldberg och betalningsproblem.

Batterijätten har dragits med betalningsproblem och har enligt Dagens Nyheter 49 aktiva betalningsförelägganden hos Kronofogden till ett värde av 61,9 miljoner kronor. Kraven kommer från en rad olika fordringsägare, däribland banker, biluthyrare och kommuner.

Tyskland säger nej

Samtidigt kämpar Northvolt även med att säkra finansiering för sin strategiskt viktiga fabrik i tyska Heide.

Trots att Northvolts fabrik där anses vara viktig för att minska Europas beroende av kinesiska batterier, har både den tyska och svenska regeringen sagt nej till att ge ytterligare ekonomiskt stöd.

Luisa-Maria Spoo, talesperson för det tyska näringsdepartementet, förklarar att eftersom Northvolt är ett svenskt bolag, ligger fokus på att lösa de problem som uppstått vid uppskalningen av den svenska anläggningen.

”Frågan om tyskt stöd är inte aktuell”, skriver hon till Dagens Nyheter.

ANNONS

Hanterar 80 000 fakturor

ANNONS

Ett av de största enskilda kraven på över 30 miljoner kronor kommer från fastighetsteknikbolaget Caverion Sverige, som har sökt hjälp från Kronofogden för att få sina pengar.

Företagets kommunikationschef Matti Kataja förklarar att betalningsproblemen delvis beror på den snabba expansionen och den stora mängden fakturor som hanteras.

”Vi hanterar årligen omkring 80 000 fakturor och alla dessa måste granskas noggrant”, skriver han i ett mejl. Han nämner även att förändringar i fakturahanteringsprocessen har förlängt betalningstiden för många fakturor.

Aldrig varit lönsamt

Tidigare har det spekulerats i om storägarna vill öppna plånboken för Northvolt.

Trots bolagets finansiella bekymmer och osäkerhet om dess framtid, fortsätter storägaren Harald Mix att stödja Northvolt. Han betonar företagets betydelse för den europeiska fordonsindustrin och den gröna omställningen.

”Jag kommer att fortsätta att stötta Northvolt med nytt kapital”, säger Mix till Sveriges Radio.

Samtidigt varnar experter för att en rekonstruktion för Northvolt kan bli svår att genomföra, då bolaget aldrig lyckats bli lönsamt.

ANNONS

Måste ha en plan

Rättsexperten Marie Karlsson Tuula bedömer att chansen att en rekonstruktionsansökan beviljas är 50/50.

”De måste kunna visa att de har en plan för hur de genom en rekonstruktion kan komma på fötter igen”, säger hon till Dagens Industri.

Northvolt har även tvingats varsla 1 600 anställda i Skellefteå, Västerås och Stockholm som ett led i att minska kostnaderna, men den akuta likviditetskrisen kvarstår.

Om företaget inte säkrar ny finansiering riskerar det att behöva ansöka om konkurs.

Läs även:

Källa: Northvolts kinesiska maskiner ”sofistikerat sabotage”. Realtid

Analys: Klockan klämtar för Northvolts vd. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]