Säljstopp för populär cykelhjälm: ”Kan antas vara farlig”

Taggar i artikeln

Hövding
Publicerad
Uppdaterad

Konsumentverket har beslutat om ett tillfälligt försäljningsförbud för den hajpade cykelhjälmen Hövding 3, eftersom myndigheten kommit fram till att den kan antas vara farlig.

Anders Frick

Det var i maj som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att det hajpade cykelhjälmsföretaget Hövding medvetet sålt hjälmar med ett känt konstruktionsfel. Konsumentverket initierade en utredning och beslutade under onsdagen om ett tillfälligt säljstopp för Hövding 3.

– Vi har kommit fram till att den kan antas vara farlig. Det är alltså något annat än att den verkligen är farlig. När vi är färdiga med utredningen så kommer vi veta hur det är med den saken, säger biträdande Konsumentombudsman Kristofer Johannesson till SVT.

Hövding uppger att de kommer att följa Konsumentverkets beslut, men att de inte delar verkets bedömningen och därför kommer att överklaga beslutet.

Annons

”Bakgrunden till beslutet är att myndigheten ifrågasätter den testmetod som Hövding 3 har prövats mot. /../ Hövding kommer att följa Konsumentverkets beslut och tillfälligt upphöra med försäljningen av Hövding 3 i Sverige. Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning”, skriver bolaget i en kommentar på sina webbsidor.

Hittills har drygt en halv miljon av Hövdings uppblåsbara cykelhjälmar sålts på marknaden.

Under våren 2022 köpte Fosielund, med Joel Eklund i spetsen, ut övriga aktieägare och avnoterade Hövding från börsen.

Annons

Annons