Finans Nyhet

Så arbetar Skatteverket med Pandoraläckan: ”Vi är på hugget”

Taggar i artikeln

Pandoraläckan Skatteverket
Pandora Papers, Pandoraläckan, Uppdrag granskning, Anders Bäck, SkatteverketPandora Papers, Pandoraläckan, Uppdrag granskning, Anders Bäck, Skatteverket
"Så fort som vi har fått en klar bild av omfattningen är vi beredda att kraftsamla om det skulle visa sig att det behövs", säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteavdelningen, till Realtid. Foto: Sara Burman
Publicerad

Skatteverket är redo i startblocken när det gäller den nya stora läckan Pandora Papers. Vid tidigare läckor har myndigheten haft flera hundra medarbetare som samtidigt har arbetat med uppgifterna.

Anders Frick

– Vi är på hugget. Det är vi alltid när den här typen av läckor kommer. Så fort som vi har fått en klar bild av omfattningen är vi beredda att kraftsamla om det skulle visa sig att det behövs, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteavdelningen, till Realtid.

Vid tidigare läckor, såsom Panamaläckan och Paradisläckan, har Skatteverket periodvis haft flera hundra medarbetare som samtidigt har arbetat med materialet. Till en början gör dock en begränsad mängd analytiker en första genomgång för att se hur omfattande underlaget är.

I Pandoraläckan uppges ungefär 200 svenskar finnas med, bland dem en börs-vd, en av Sveriges rikaste familjer och bokföringsbrottsmisstänkt affärsman.

Annons

– I materialet kan det finnas både sådant som är lagligt och sådant som är olagligt eller ligger på gränsen. Vi undersöker bland annat skatteundandragande, eventuell penningtvätt och i förlängningen skattebedrägerier, säger Anders Bäck.

Hur stor nytta har ni på Skatteverket av den här typen av läckor?
– Vi har stor nytta av dem, men det ska också sägas att många av de namn som förekommer i läckorna har vi jobbat med tidigare, vilket snarast ger en bekräftelse av att vi är rätt ute, säger Anders Bäck.

Fotnot: Återigen är det Malmöbolaget Neo4j som står bakom den grafdatabas som journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, har använt för att ta fram underlaget för Pandoraläckan. Neo4j användes även i samband med Panamaläckan och Paradisläckan.

Annons

Detta är Pandoraläckan

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

  • Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen. 
     
  • Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet. 
     
  • De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.

Annons