Så använder svenska banker Tiktok

Taggar i artikeln

Bank Fredagspanelen Tiktok
Så använder svenska banker TiktokSå använder svenska banker Tiktok
Denna veckas fredagspanel består av: Sofia Svavar, IR-chef på Avanza, Niklas Magnusson, presschef på SEB och Hannes Mård, pressansvarig för Swedbank.
Publicerad
Uppdaterad

Säkerhetsfrågan kring Tiktok har varit verkligen varit aktuellt de senaste veckorna. SVT Agenda har tagit upp frågan och i veckan stod det klart att det är slutsurfat på Tiktok och Telegram messenger för de norska politikerna och anställda vid Stortinget. I veckans fredagspanel har svenska banker fått svara på hur de resonerar kring säkerheten. Flera av dem har avböjt att kommentera.

Realtid.se

Det norska beslutet kom efter att den Nationella säkerhetsmyndigheten i landet i en rapport varnat för apparna. Både Kina och Ryssland pekas ut som de främsta hoten mot norska säkerhetsintressen. Frågan om nationellt förbud är aktuellt, och EU-parlamentet har exempelvis förbjudit appen för de anställda.

Sofia Svavar – IR-chef på Avanza

Tillåter ni Tiktok för de anställda?
–Ja.

Hur ser ni på säkerhetsriskerna?
–Det finns risker med många olika typer av tjänster och vi uppmanar alla medarbetare att vara försiktiga med hur sociala medier används och konsumeras. Vi har också riktlinjer och regler för hur sociala medier får användas.

Används Tiktok som en del i er sociala närvaro?
–Ja, ambitionen är nå ut med utbildning och information om privatekonomi till en yngre målgrupp. Insikter och kunskap kring privatekonomi är en viktig fråga för ekonomisk självständighet längre fram i livet. Det är också en plats att kommunicera Avanza som en attraktiv arbetsplats.

Annons

Niklas Magnusson – presschef på SEB

Tillåter ni Tiktok för de anställda?
–Vi håller på att se över och begränsa appar som inte har en affärsrelaterad funktion i tjänstemobiler, men avböjer att kommentera ytterligare då den processen ännu inte är klar. Vår grundprincip är dock att tjänstemobiler enbart ska användas till jobbrelaterade uppgifter.

Hur ser ni på säkerhetsriskerna?
–Det finns säkerhetsrisker med en rad olika appar, främst kopplat till metadata (exempelvis kontakter, var man befinner sig, och var man bor) som gör att man kan exponeras mot cyberhotrisker.

Används Tiktok som en del i er sociala närvaro?
–Vi använder inte Tiktok för organiskt innehåll, utan endast som köpt annonsmedia.

Annons

Hannes Mård – pressansvarig för Swedbank

Tillåter ni Tiktok för de anställda?
–Swedbank begränsar inte vilka sociala medier anställda får använda. All användning måste ske med gott omdöme och i linje med våra riktlinjer för it och informationssäkerhet.

Hur ser ni på säkerhetsriskerna?
–Vi följer löpande och utvärderar risker kopplat till olika programvaror samt it-miljöer där våra anställda befinner sig.

Används Tiktok i som en del i er sociala närvaro?
–I dagsläget använder vi inte Tiktok för officiell kommunikation från banken.

Annons

Annons