Finans Nyhet

Robotrådgivning når nya rekordnivåer

Taggar i artikeln

AI Blockchain PwC
Publicerad
Uppdaterad

Efter några motiga år med vikande siffror, väntas den globala marknaden för fond- och kapitalförvaltare ta rejäl fart under de närmaste åren. Det framkommer i PwC:s rapport Global Asset and Wealth Management Survey, med svar från 250 globala kapitalförvaltare och 250 institutionella investerare.

Realtid.se

Det globala förvaltade kapitalet har minskat med närmare 10 procent sedan den senaste toppen 2021, vilket är den största minskningen på ett decennium. Fram till och med 2027 spår PwC en årlig tillväxttakt med i genomsnitt 5 procent, vilket innebär att förvaltat kapital kommer att omfatta ett belopp på drygt 147 000 miljarder dollar. I dagsläget är motsvarande siffra cirka 115 000 miljarder dollar.

– Det finns en del utmaningar för branschen, men också stora möjligheter. Det gäller att anpassa sig till förändrade förutsättningar. De företag som fokuserar på ny teknologi som AI och blockchain och arbetar med kundupplevelsen, kommer att vara väl positionerade för tillväxt, säger Daniel Algotsson som är branschansvarig för Asset & Wealth Management inom PwC Sverige i en skriftlig kommentar till rapporten.

Som ett resultat av de stora behoven av omställning inom branschen sker nu strukturförändringar, och 2027 väntas de tio största kapitalförvaltarna globalt stå för närmare 50 procent av det förvaltade kapitalet i världen. Det här motsvarar en ökning på cirka 20 procent i förhållande till andelen idag.

Annons

Undersökningen visar även att 90 procent av kapitalförvaltarna redan använder så kallad disruptiv teknologi såsom AI och blockchain. Robotrådgivningen kommer också att mer än fördubblas till 2027, och då omfatta 5 900 miljarder dollar.

– Kapitalförvaltare måste anpassa sig till en ny verklighet. Vinnarna är de som ställer om och använder ny teknologi, hittar vägar till nya och befintliga kunder, samt levererar bra kundupplevelser med hög avkastning, säger Daniel Algotsson

Annons