Finans Nyhet

”Riskanalyser får inte bli en rapport i byrålådan”

Taggar i artikeln

PwC
Gey Widengren, partner på PwC. Foto: PwCGey Widengren, partner på PwC. Foto: PwC
Gey Widengren, partner på PwC. Foto: PwC
Publicerad
Uppdaterad

PWC ingår samarbete med Hypergene och kopplar ett nytt digitalt riskverktyg till verksamheten.

Olof Ehrs

PWC Sverige ingår nu ett samarbete med techbolaget Hypergene om att erbjuda PWC:s kunder en riskanalys som baseras på ett nytt digitalt riskverktyg. Samarbetet bygger på en standardiserad tjänst för små- och medelstora företag i kombination med ett molnbaserat verktyg från Hypergene och kompletterande rådgivning från PWC.

– Riskanalys är en del av vårt DNA här på PWC och något vi arbetat med i alla tider. Det här verktyget är nytt och unikt på det sättet att det riktar sig mot mindre och mellanstora bolag, som genom vår nya tjänst får tillgång till ett verksamhetssystem och ett strukturerat arbetssätt för riskanalys som traditionellt sett tidigare endast varit tillgängligt för större bolag, säger Gey Widengren, partner på PWC med över 25 års erfarenhet i bolaget.

Riskvertyget täcker alla verksamhetsövergripande risker, som struktureras inom fyra områden; strategiska, operationella, finansiella och efterlevnadsrisker. Kunderna får först individuellt mata in och bedöma sina risker i verktyget, för att sedan få hjälp från PWC i att enas om en gemensam bild och prioritering för hur utmaningarna bör hanteras.

Annons

– Vi hjälper företagen att identifiera de risker som finns och att bistå med hjälp om hur problemen kan lösas. Företagen kan sin egen verksamhet bättre än vad vi kan så deras del i arbetet är avgörande. Vår insats är att guida dem till en konsensus och utmana dem i att nå en övergripande prioritering. Resultatet blir en enhetlig riskanalys för hela företaget. 

– Under de 25 år som jag har jobbat med riskanalyser har jag sett att allt för många riskanalyser förblir en pappersrapport i byrålådan. Riskanalyser får inte bli en händelse som plockas upp en gång per år, utan den behöver bli en del av den dagliga verksamheten och ständigt arbetas med.

Avtalet med Hypergene ser ut så att PWC mot en fast och till viss del rörlig ersättning abonnerar på Hypergenes för PWC specialutvecklade riskmodul och service. Genom PW:s tjänst Riskanalys får sedan kunderna till ett fast pris löpande support från PWC, samt tillgång till Hypergenes molnverktyg som en integrerad del av tjänsten. 

Annons

– Vi har gjort det här eftersom att alla företag i Sveriges avlånga land inte har tillgång till hela branschens riskkompetens. Digitalt får de här tillgång till samma metoder och angreppssätt som vanligtvis enbart större företag arbetar med.

Annons