Finans Nyhet

Riksbanken valutasäkrar, säljer 500 miljoner dollar

Taggar i artikeln

Riksbanken
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Riksbanken har sedan i slutet av september påbörjat försäljning av utländsk valuta för att valutasäkra en del av valutareserven.

Finwire

Riksbanken sålde 500 miljoner dollar under vecka 42 som en del i den tidigare meddelade valutasäkringen av valutareserven. 20 miljoner euro såldes. Veckan innan var nivån 360 miljoner dollar.

Riksbanken beslutade i september att valutasäkra en del av valutareserven genom att sälja 8 miljarder amerikanska dollar och 2 miljarder euro mot svenska kronor. En del av valutasäkringen sker genom att Riksbanken växlar så kallade EU-betalningar när det är möjligt.

Ackumulerat har Riksbanken nu sålt 2 200 miljoner dollar och 195 miljoner euro.

Annons

Riksbanken påbörjade försäljningen av utländsk valuta den 25 september och den ska vara helt genomförd inom fyra till sex månader. Rapporteringen sker i efterhand med två veckors fördröjning.

– En långsam takt (cirka 65 miljoner dollar/dag) tror vi marknaden kommer tolka som kronpositiv eftersom Rix då signalerar att man kommer vara kronköpare under en längre tid. En snabb takt (cirka 95 miljoner/dag) signalerar mer att man bara vill dra fördel av dagens svaga kronnivåer och bli klar med hedgningen så fort som möjligt, skrev SEB i ett morgonbrev den 13 oktober då siffrorna började offentliggöras.

Annons