Riksbanken kan ta in 44 miljarder i nytt kapital – eller inget alls

Taggar i artikeln

Riksbanken
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Riksbanken kan ta in mindre än 44 miljarder kronor i kapitaltillskott för att uppfylla Riksbankslagen. Det skriver Swedbank i en analys.

Finwire

”Kapitaltillskott från Riksdagen är bara ett av många sätt att uppfylla Riksbankslagen om nivån på eget kapital. Andra möjliga sätt är att realisera vinster på finansiella tillgångar, förlita sig på dolda reserver eller höja anskaffningsvärdet för guldreserven”, skriver storbanken.

Swedbank bedömer det som troligast att centralbanken begär ett kapitaltillskott på 44 miljarder kronor, men lyfter fram att det också kan bli noll kronor i syfte att markera det finansiella oberoendet från politikerna.

”Givet alla svåra politiska och ekonomiska avvägningar som måste göras är det svårt att förutse exakt hur stort det blir, men högst sannolikt i intervallet 0–44 miljarder kronor. Det troligaste utfallet är nog ändå att Riksbanken begär och får 44 miljarder kronor i kapitaltillskott för att stärka den långsiktiga intjäningsförmågan och ha stora reserver för att hantera kriser. Den näst troligaste utfallet är att det inte blir något kapitaltillskott alls. Det skulle markera Riksbankens finansiella oberoende. Den långsiktiga intjäningsförmågan kan man hantera senare”, uppger banken.

Annons

Annons