Re:NewCell i konkurs: ”Sorglig dag”

Taggar i artikeln

Renewcell
Renewcell H&MRenewcell H&M
Publicerad
Uppdaterad

Det räckte inte att Mediamarkts tidigare vd tog över hajpade Renewcell, som återvinner cellullosabaserat textilavfall. Under söndagskvällen meddelade styrelsen att man kommer att ansöka om att försätta bolaget i konkurs.

Anders Frick

Det var i höstas som styrelsen i textilåtervinningsbolaget Renewcell fick nog av vinstvarningar, kurskrascher och insynshandel som resulterade i mångmiljonvinster. Vd Patrik Lundström fick då sparken, och ersattes av Mediamarkts tidigare vd Magnus Håkansson.

Men detta räckte inte, och under söndagskvällen meddelade bolaget att konkursen inom kort är ett faktum. Styrelsen kommer närmast att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt.

Orsaken till beslutet att ansöka om konkurs är att Renewcell inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översynen, som aviserades i höstas. Då förde Renewcell långtgående förhandlingar med de två största aktieägarna, H&M och Girindus, sina befintliga långivare BNP Paribas, European Investment Bank, Finnvera (som partiell garant), Nordea, AB Svensk Exportkredit såväl som med potentiella nya investerare och andra intressenter gällande långsiktiga finansieringslösningar. Men detta gick inte i hamn.

Annons

”Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats ta beslutet att ansöka om konkurs. Eftersom vi har en stark tro på bolagets långsiktiga potential har vi, tillsammans med våra rådgivare, ägnat betydande tid och kraft på att försöka säkra den likviditet, kapital och ägarstruktur som krävs för att kunna säkerställa bolagets framtid. Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt andra intressenter. Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen” säger styrelseordförande Michael Berg, i ett pressmeddelande.

Annons