Juridik Nyhet

Rekordmånga konkurser i januari

Taggar i artikeln

Konkurs
Publicerad
Uppdaterad

Konkurserna i Sverige fortsätter att stiga och satte ett nytt rekord för januari, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Finwire

Totalt gick 628 aktiebolag omkull, vilket är en ökning med 56 procent mot fjolåret.

–Vi kan konstatera att vi aldrig haft fler konkurser än det vi ser i januari. Det är stigande konkurstal i samtliga branscher i vår statistik, säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson.

Särskilt tufft är det för detaljhandeln som står för var tionde konkurs. Konkurserna inom denna sektor är upp hela 73 procent mot samma månad 2022.

Annons

Antalet nystartade bolaget under januari uppgick till 3 919, en minskning 19 procent samma period i fjol.

Motsvarande siffror från kreditupplysningsföretaget UC visar att konkurserna i januari var 47 procent högre i januari, samtidigt som antalet nystartade bolag minskade med 46 procent.

–Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året, säger Johanna Blumé, ekonom på UC.

Annons

Annons