Många hedgefonder läggs ned, betydligt färre startas. Foto: Pixabay.
Många hedgefonder läggs ned, betydligt färre startas. Foto: Pixabay.
Hedgefonder

Rekordfå nya hedgefonder

Antalet nya hedgefonder i Norden under det första kvartalet har inte varit så få sedan finanskrisen 2008. Det visar en undersökning från Hedge Fund Research, HFR.

Uppdaterad 2020-07-02
Publicerad 2020-07-02

Den nya undersökningen visar inte bara på rekordfå nya fonder utan dessutom en drastisk minskning av befintliga fonder. Likvidationerna har ökat mer än 50 procent mellan de två senaste kvartalen.

Det första kvartalet i år var det sjunde kvartalet i rad då fler hedgefonder upphörde jämfört med antalet nystartade hedgefonder. 

Enligt HFR startade totalt 84 hedgefonder i Norden första kvartalet 2020, det är den lägsta siffran sedan fjärde kvartalet 2008. Samtidigt likviderades 304 hedgefonder i första kvartalet, en väsentlig uppgång mot de 198 nedlagda hedgefonderna i kvartalet innan. Siffran för första kvartalet är den högsta sedan fjärde kvartalet 2015.

HFR:s ordförande Kenneth J Heinz tror däremot att intresset från framåtblickande institutionella investerare kommer att leda till en mer gynnsam miljö i andra halvan av 2020, skriver Hedge Nordic.

Platsannonser