Finans Nyhet

Regeringen gör miljardsatsning på flyget

Taggar i artikeln

Flygbranschen
Swedavia, Arlanda Foto: TTSwedavia, Arlanda Foto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Regeringen aviserar i dag en satsning på flyget på 1 miljard 35 miljoner kronor som kommer att föreslås i vårändringsbudgeten. Syftet med satsningen är att i möjligaste mån undvika de kraftiga avgiftshöjningar för flygbolagen inom det så kallade GAS-systemet som annars hade behövts.

Realtid.se

Det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS) innebär att samtliga svenska säkerhetsgodkända flygplatsers kostnader för säkerhetskontroll ackumuleras och fördelas per avresande passagerare. Transportstyrelsen fakturerar därefter flygbolagen för kostnaden baserad på antal transporterade passagerare.

Ett underskott i GAS-systemet har uppstått till följd av att Covid-19-pandemin medförde kraftigt minskad flygtrafik samtidigt som flygplatsernas kostnader för säkerhetskontroller i princip var desamma.

Med den här miljardinvesteringen tror regeringen att kommande avgiftshöjningar för flygbolagen mildras. Det framgår av ett pressmeddelande.

Annons

– Svensk flygbransch befinner sig i ett mycket känsligt läge. Covid-19-pandemin, höjda bränslepriser och krig och oroligheter i vår omvärld är faktorer som starkt påverkat flyget. Vi ser effekterna av detta, inte minst på svenska flygbolag och inrikesresorna. Den satsning som regeringen i dag aviserar är en del i regeringens strategiska arbete för att stärka luftfartens konkurrenskraft, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige är ett glesbefolkat och avlångt land som är i stort beroende av transporter som gör det smidigt för både människor och företag att resa. Just nu befinner sig flygbolag i ett tufft ekonomiskt läge efter pandemin. Därför är detta miljardtillskott i vårändringsbudgeten viktigt för att fortsatt ha goda kommunikationer i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

– Den satsning som Sverigedemokraterna och regeringen presenterar är oerhört viktig för flyget. Sverige är ett avlångt land i Europas utkant och flyget spelar en viktig roll i människors vardag. Det finns många företag runt om i landet där flyget är avgörande för företagens verksamhet. Dessutom är flyget viktigt för de samhällsviktiga transporterna så som ambulansflyg, polisflyg, brandflyg och inte minst ur försvarssynpunkt. Med den satsning som nu genomförs skapar vi förutsättningar för ett väl fungerande flyg även i framtiden, säger Thomas Morell (SD), trafikpolitisk talesperson.

Annons

– Sverige är beroende av flyget för att hela landet ska fungera. Svensk flygbransch gick igenom en svår kris under pandemin och de kraftiga avgiftshöjningarna inom GAS-systemet förhindrar att vi åter får ett konkurrenskraftigt flyg. Med den föreslagna satsningen på drygt 1 miljard underlättar vi för svensk flygbransch och svenska företag och stärker vår beredskap, säger Helena Gellerman (L), infrastrukturpolitisk talesperson.

Annons