Finans Nyhet

Redovisningstjänster: Altor vill konsolidera marknaden

Personerna bakom storaffären: Anders Kjellström, vd LRF, Katarina Klingspor, vd LRF Konsult, Stefan Linder, partner Altor och Palle Borgström, ordförande LRF. Foto: Rakel Lennartsson.
Publicerad

Ett fullservice-bolag för småföretagarna är visionen för LRF Konsult när Altor nu kliver in som huvudägare. Målet är konsolidering på en växande men fragmenterad marknad. LRF valde mellan 5-10 möjliga partners innan valet slutligen föll på Altor.

Riskkapitalbolaget Altors Fond IV kliver in som ny ägare, till 75 procent, i LRF Konsult, meddelades tidigare i dag måndag. Affären följdes upp av en presskonferens där LRF:s ordförande Palle Bergström berättar att det var för sex månader sedan som man började titta efter en lämplig partner till LRF Konsult. Syftet är att klara de strukturella förändringarna på marknaden, med digitaliseringen som driver fram nya affärsmodeller, framför allt på redovisningssidan.

– Det här kräver nya investeringar och kommer att väsentligt förändra LRF Konsults affärsmodell. Företaget behöver växa i både andra branscher och i nya geografier, säger Palle Bergström.

5-10 möjliga partners fanns på den bruttolista som LRF Konsult till slut kunde välja bland.

Annons

– Vi hade flera konkreta och likvärdiga bud som innebar att vi kunde gå på andra parametrar än prislappen, säger Palle Bergström.

Det blev Altor som fick köpa, tack vare sin svenskbaserade fond och sin längre investeringshorisont. LRF stannar kvar som långsiktig ägare med 25 procent.

– Det är klart att det är en finansiell uppsida för oss att vara kvar som ägare, men det var också ett önskemål från Altor att vi skulle finnas kvar som partner, vilket har påverkat prislappen, säger Palle Bergström.

Annons

Marknaden som Altor nu ger sig in på är mycket fragmenterad. LRF Konsult, med fem procents marknadsandel hör till en av de största aktörerna. Mer än 80 procent av marknaden består av väldigt små aktörer, bedömer Altor. Drivkrafterna bakom affären är tillväxtmöjligheter, konsolidering och naturligtvis digitaliseringen som innebär ett starkt förändringstryck på hela redovisnings- och rådgivningsbranschen.

Avtalet är påskrivet och affären väntas gå igenom i början av maj.

Stefan Linder, partner i Altor, är mycket nöjd.

Annons

– Det är precis den här typen av partnerskap som vi söker, säger han och nämner de tidigare framgångarna med Byggmax och Dustin, den senare behöll Altor i tio år innan de noterades på börsen.

Sannolikt går LRF Konsult också mot en börsnotering inom 10 år. Fonden har en fondstruktur 15 år.

LRF Konsults lokala närvaro ses av köparen Altor som en av de största konkurrensfördelarna. Med 130 kontor spridda över landet och 75 000 kunder är LRF Konsult redan i dag den största full service-byrån för småföretagare. Cirka 30 procent av kunderna finns bland LRF:s medlemmar och 70 procent utanför. Altor ser möjligheter att växa företaget i alla dimensioner.

– Vi vill lägga till ytterligare tjänster och nya digitala lösningar. Vi tror jättemycket på att fortsätta utveckla inte minst rådgivningsbenet och introducera mer digital teknik för produktion och leverans. Sedan ser vi också expansionsmöjligheter, det här är en jättestor marknad där man har cirka fem procent marknadsandel och det ser vi som en stor potential att växa vidare på, säger Stefan Linder till Realtid.

Hur ser ni på konkurrensen?

– På en så fragmenterad marknad finns det rum för många att växa, säger Stefan Linder.

Altor ser en möjlighet att dels växa inom befintliga kunder genom att erbjuda fler och nya tjänster, dels öka antalet kunder. Totalt sett är det en växande marknad menar man, där fler och fler företag behöver köpa tjänster. De nya tjänsterna kan exempelvis vara hjälp med att hantera fakturor, påminnelser, pensionssparande, generationsskiften, personal och HR.

Altor utesluter inte att också etablera LRF Konsult utanför Sverige.

De båda parterna har kommit överens om att inte uppge någon prislapp för affären.

Annons