Regeringen skrotar det nuvarande regelverket för konsumentkrediter – och tvingar företag som Lendo, Compriser och Anyfin att bli banker för att överleva. Kritiker varnar för att mindre aktörer slås ut medan konsumentutbudet försämras.
"Trubbigt verktyg" – kritiken växer mot nya kreditlagen

Mest läst i kategorin
Svenska fintechaktörer står inför en genomgripande förändring när ny lagstiftning kräver banktillstånd för all verksamhet med konsumentkrediter.
Den nuvarande lagen som reglerar konsumentkreditinstitut upphävs helt, vilket tvingar företag att anpassa sig till betydligt strängare krav.
Missa inte: Krav på banktillstånd väcker kritik: ”Konsumenten förlorar”. Realtid
”Företag som bedriver den här typen av verksamhet och tillstånd i den här lagen kommer att behöva anpassa sig till den här nya verksamheten”, förklarar Tobias Björklund, partner och advokat på Setterwalls, för Realtid TV.
Förändringen innebär att etablerade aktörer som kreditförmedlaren Lendo, Compriser och Anyfin måste genomgå en kostsam omställning för att behålla sina verksamheter.
Höga trösklar för mindre aktörer
Övergången till kreditinstituttillstånd medför omfattande krav som kan bli avgörande för branschens framtid. De nya reglerna ställer krav på större finansiella resurser, strängare kapitalkrav och utökad personalstyrka.
”Det här kommer att påverka särskilt små aktörer som kommer att ha svårt att anpassa sig till de här nya reglerna”, säger Björklund.

Kronofogden larmar: Svenskarnas skulder för hämtmat växer lavinartat
Nu slår Kronofogden larm om en helt ny typ av skulder från privatpersoner.
Risken för att mindre fintechföretag tvingas lämna marknaden är påtaglig.
För nya aktörer blir det ett betydligt större steg att etablera sig, eftersom direktinträde som kreditinstitut kräver mer resurser än det tidigare systemet med konsumentkreditinstitut.
Senaste nytt
Trubbigt verktyg för konsumentskydd
Finansdepartementet motiverar lagändringen med stärkt konsumentskydd och minskad osund kreditgivning. Men kritiken mot metodvalet är stark inom branschen.
”De här nya reglerna är ett ganska trubbigt verktyg för att komma åt det här. Nu reglerar man aktörer på aktörsnivå i stället för att reglera de produkter som tillhandahålls”, säger Björklund.
Läs även: Var tionde svensk tänker låna till semestern. E55
Kritiken pekar på en grundläggande fråga om huruvida reglering av företagstyper är mer effektiv än reglering av specifika kreditprodukter som kan vara problematiska.
Tuffa val för fintechbolagen
På kort sikt står alla berörda aktörer inför svåra beslut om sin framtida verksamhet.
Processen att söka kreditinstituttillstånd hos Finansinspektionen kräver omfattande förberedelser och innebär betydande kostnader.
Den nya lagstiftningen kan därmed komma att omforma det svenska fintechlandskapet i grunden – där endast de mest kapitalstarka aktörerna kan fortsätta sin verksamhet under de skärpta villkoren.

”Lån på lån” – så tjänar banker på den nya trenden
Företag som har svårt att få lån vänder sig allt oftare till private credit.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.