Radioaktiva läkemedel ger framgång för miljoner

Taggar i artikeln

EYOYSverige
Isabell Ahlén, vd SAM Nordic.
Publicerad
Uppdaterad

Radioaktiva läkemedel för cancerdiagnostik och behandling – det har blivit familjeföretaget SAM Nordics nisch. I år ser bolaget ut att omsätta 220 miljoner kronor, och i kväll prisades en förvånad vd Isabell Ahlén på den Stockholmsbaserade regionfinalen i Entrepreneur Of The Year.

Anders Frick

SAM Nordic är i grunden ett familjeföretag som grundades 1997 av Isabell Ahléns mor. Hon gick bort i cancer 2010 och företagets framtid var då oviss.

– Jag förvärvade SAM Nordic 2013 genom att övertyga min man om att vi skulle belåna huset och ta upp en del andra privatlån. Dessa användes för lösa ut de gamla ägarna; mina syskon och en extern ägare, säger Isabell Ahlén.

Redan 2014 övertalade hon Tuomas Suikki att gå in som delägare i SAM:s finska bolag och det visade sig bli en lyckoträff.

Annons

– Vi har tillsammans byggt vidare på min mors arv samtidigt som vi skalat upp, tagit oss an nya marknader och nischat in oss på just radioaktiva läkemedel för cancerdiagnostik och behandling, säger Isabell Ahlén.

I dag är hennes – och bolagets – vision, kort och gott, en cancerfri värld.

– Just nu lägger vi allt krut på att se till att cancerpatienter i Norden och Baltikum har tillgång till de senaste innovationerna inom vårt område. Vi arbetar också med att innovativ vård ska bli mer tillgänglig, det ska inte spela någon roll var du bor eller vem du är, alla bör ha samma möjligheter till bästa tänkbara vård, säger hon.

Annons

Isabell Ahlén menar att hon alltid sätter laget framför jaget.

– Det är vi som team tillsammans som skapar framgång. Medarbetarna är företagets viktigaste tillgång och som ledare ser jag det som yttersta vikt att skapa rätt förutsättningar för dem till att kunna prestera. Med transparens och tydlighet skapas förutsättningar för att ha engagerade medarbetare, samtidigt som vi inte glömmer bort att ha roligt på jobbet. Det vi gör är så viktigt och det påminner jag om så ofta jag kan. Det är också viktigt att vi ständigt utmanar varandra och vågar ta nya vägar tillsammans, säger hon.

Vad motiverar dig att gå till jobbet?
– Att bygga företag är i sig otroligt motiverande och att få möjligheten att göra det samtidigt som vi dagligen arbetar för att göra skillnad för de mest sjuka cancerpatienterna är en kombination som motiverar mig att gå till jobbet – varje dag, säger Isabell Ahlén.

Annons

Hur gör ni för att få och behålla era kunder?
– Vi har en stor samlad erfarenhet från branschen, vilket vi använder för att hjälpa våra kunder att få tillgång till de senaste innovativa produkterna inom vårt område. Vi delar med oss av vår erfarenhet av att implementera dessa nya terapier på klinik och förhoppningen är att kunderna ser oss som en kompetent samarbetspartner som möjliggör innovativ vård av cancerpatienter, säger hon.

Hur känns det att ha fått pris i EY:s regionfinal?
– Jag är såklart jätteglad och ödmjuk, men något förvånad att det kommer nu. Vi är ju bara i början av vår resa, säger Isabell Ahlén.

Annons