Karriär & ledarskapNyhet

Professor: Återhämtning på semestern kan se olika ut

Att fjällvandra kan innebära återhämtning på semestern.
Publicerad
Uppdaterad

Semester är för många synonymt med vila och återhämtning, men är det okej att vara aktiv under semestern?

Thomas Helsing

Professor Ingibjörg Jonsdottir vid Göteborgs universitet är verksamhetschef på institutet för stressmedicin. Hon menar att det efter ett par pandemiår nu kan finnas en risk för att vi vill göra lite för mycket och att allt ska tas igen under årets semester, skriver TT.

Hon vill också nyansera bilden av återhämtning och förklarar att man kan få återhämtning utan att ligga stilla i hängmattan i flera veckor. Att vara aktiv och exempelvis ge sig ut på en fjällvandring kan också innebära återhämtning.

– Vilken typ av återhämtning det handlar om beror på individen. Men gärna något annat än det du vanligtvis gör i vardagen, förklarar hon.

Annons

Niclas Almén är forskare och psykolog vid Mittuniversitetet och han betonar att vi behöver ha kontinuerlig återhämtning i vardagen och inte bara under några sammanhängande veckor på sommaren.

– När vi är hungriga tänker vi att nu vill jag äta för att jag är hungrig nu, och inte för att jag var hungrig tidigare. Så tycker jag att man kan tänka med återhämtning också.

Annons