Pressmeddelande

Vad blir framtida intäktskälla för biltillverkarna?

Publicerad

Det kommer att bli svårt att tjäna pengar på att bygga bilar i framtiden. Detta är ett av resultaten i KPMG International Global Automotive Executive Survey 2017 som släpptes i samband med Consumer Electronics Show i Las Vegas. Vad blir då nästa intäktskälla för biltillverkarna? Det digitala ekosystemet? Redan idag säger 85 procent av nära 1000 fordonschefer från 42 länder att de kommer att få högre intäkter från det digitala ekosystemet än från själva bilen som hårdvara.

Björn Hallin, ansvarig för fordonsindustrin på KPMG kommentarer:
”Resultaten av årets undersökning visar i synnerhet ett faktum: detta är en industri som känner en fundamental osäkerhet inför framtiden, där det gäller att försöka skilja mellan kommande förändringar i teknologi och konsumentbeteenden som är evolutionära, revolutionära och disruptiva. Bilindustrin är mellan två världar, en är ”online” den andra är offline – och det blir ingen fusion av dessa två världar i det långa loppet. Vad vi behöver är en extra dimension. I denna dimension är de två världarna samexisterande och sammankopplade.

Förra årets undersökning visade på att biltillverkare framtidssäkrade sig genom att fokusera på connectivity & digitalisering. Men i år kommer powertrain tillbaka som en högt rankad trend. Hela 50 procent av de tillfrågade angav att batteridrivna fordon rankas som en topp-trend – ett steg före connectivity & digitalisering.’

Christoffer Sellberg, fordonsindustrigruppen på KPMG kommenterar
”Det är uppenbart att biltillverkarna befinner sig i ett dilemma mellan att göra rätt investeringsbeslut som uppfyller utsläppsmål samt att hantera olika utvecklingscykler. Klassiska förbränningsmotorer kommer definitivt att förbli tekniskt relevanta – mer än 75 procent av de tillfrågade cheferna säger så. Dock är tekniken i vissa fall inte socialt acceptabel. Varannan av de tillfrågade cheferna tror att diesel kommer att vara den första drivmedelstekniken som försvinner från tillverkningsportföljen”.

Resultaten i studien visar att respondenterna kraftigt stödjer elektrifieringen, men att många frågor kvarstår kring standarder, infrastruktur, användbarhet samt energiförsörjning innan en fullständig tillämpning av batteridrivna fordon kan komma att ske.

Antal sålda fordon är inte det avgörande längre
”En biltillverkares framgång kommer inte att utvärderas enbart på mängden sålda fordon, utan på kundnytta över hela livscykeln, särskilt när det digitala ekosystemet kommer att vara redo för marknaden ”, säger Björn Hallin.” Mer än tre av fyra chefer tror att en ansluten bil kan generera högre intäkter under hela livscykeln än 10 icke-anslutna bilar.

Ytterligare frågor som diskuteras i KPMG: s Global Automotive Executive Survey 2017:
– Vem äger den värdefulla kund- och fordonsdata som genereras i ett uppkopplat fordon? Vem kan kunden betro med sina uppgifter och vilken ersättning förväntar de sig för att lämna ut dessa?
– Hur kommer de nya marknadsaktörerna från Silicon Valley att förändra fordonsindustrin? Kan det befintliga bandet mellan kunden och den traditionella biltillverkaren hålla?
– Kommer Europa verkligen tappa mark? Hela 65 procent av de tillfrågade cheferna menar att mindre än fem procent av världsproduktionen av bilar 2030 kommer ske i Västeuropa.
– Kommer Kina på lång sikt att fortsätta sin framgångsresa och även bli ledande inom innovation? Eller kommer Indien att ersätta Kina på pole position?

Fakta om studien
Detta är den 18:e upplagan av KPMGs Global Automotive Executive Survey. Nästan 1000 ledande chefer som arbetar för fordonstillverkare, leverantörer, återförsäljare, finansiella tjänsteleverantörer samt ICT-företag har svarat på frågor om trender i branschen. Hälften av cheferna är vd: ar, ordförande eller C-nivå-chefer. För att få med kundperspektivet har också 2400 konsumenter intervjuats.

Från 5 januari 2017 hittar du studien i ett interaktivt verktyg på www.kpmg.com/GAES2017, utrustad med individuella filteralternativ för regioner, länder och målgrupper.

Fältperioden ägde rum mellan september och oktober 2016.

  
För mer information kontakta gärna:
Björn Hallin, ansvarig för fordonsindustrin på KPMG, +46 70 548 96 26, bjorn.hallin@kpmg.se
Christoffer Sellberg, fordonsindustrigruppen på KPMG +46 70 597 4797 christoffer.sellberg@kpmg.se
Maria Bucher, presschef, +46 73347 94 54, maria.bucher@kpmg.se

 
Om KPMG
KPMG arbetar för att göra skillnad och förbättra framtiden för våra kunder. Vi drivs av att förmedla affärsmässiga insikter och erbjuder branschspecifika och kvalificerade tjänster inom revision, skatt, rådgivning och ekonomiservice. Genom vårt globala nätverk är vi ett av världens ledande kunskapsföretag med 162 000 specialister i 155 länder. I Sverige har vi stark lokal förankring med 1 600 medarbetare på 60 orter.

Följ oss:
kpmg.se
twitter/KPMGsweden
facebook/KPMGkarriar
linkedIn/KPMGSverige
  

© 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Annons