Per Lindvall om ESG-frågor som prioriteras bort: ”Mer EPA-dunk än Greta Thunberg”

Taggar i artikeln

ESG-dagen Per Lindvall
”Det är viktigt att visa att ESG-arbetet verkligen leder hela åt rätt håll och inte bara är en papperstiger”, säger Per Lindvall. Foto: Anders Frick och TT
Publicerad
Uppdaterad

Realtids krönikör Per Lindvall menar att svenskarna prioriterar ner ESG-frågor och ifrågasätter om all diskussion om hållbarhet verkligen leder någon vart. ”ESG – Rest in Peace” är ett uttryck som han tycker ligger i tiden just nu.

Anders Frick

Det är ingen hemlighet att Per Lindvall är skeptisk till mycket, inklusive fossilfritt stål.  Men frågan är vad han säger om ESG-frågorna – hur väl ligger de i tiden?

– ESG är lite svalare nu än vad de har varit tidigare. Financial Times hade häromdagen en ledare där det stod ”ESG – Rest in Peace”. Kritiken är visserligen gammal, men den har fått mer luft under vingarna nu. Man ifrågasätter om det verkligen leder någonvart, men samtidigt så är det på ett djupare plan kanske mer angeläget än någonsin, säger Per Lindvall.

Annons

Han bor själv på landet där han följer den allmänna trenden.

– Grönt, Miljöparti och sånt, det är ju så långt ifrån man vill vara. Det finns liksom en identifikation, att det är mer EPA-dunk än Greta Thunberg som gäller. Samtidigt i sitt praktiska leverne så tror jag att man är mer hållbar, men det finns en ideologi och socialt spel, som idag är lite märklig, säger han.

Vi på Realtid skrev nyligen om en kommande granskning av storprojekt som Hybrid och H2 Green Steel. Vad är din take på de satsningarna?
– Jag är ju skeptiker till naturen. Jag tror ju att de här processerna i sig, att du kan få bort kolet i ståltillverkningen, det är kanske framtiden. Men det är svårt att se att det verkligen är hållbart med den här totala omställningen av vårt energisystem som det skulle kräva. Det finns så mycket risker i det här som man inte riktigt har förutsett, säger Per Lindvall.

Annons

Sverige har ju traditionellt sett en historik av att ligga lite före när det gäller innovation, ny teknik, nya satsningar. Ska vi inte upprätthålla det?
– Absolut, det måste vi göra och jag tror att det till vissa delar funkar. Men du måste se begränsningarna, se vad som är möjligt, säger han.

ESG-frågor består ju av tre olika delar. Finns det någon av dem som du tycker är mer eller mindre relevant just för tillfället?
– Det är svårt att rangordna, men den här klimatkrisen, där finns det ju något slags akut frågeställning. Sedan är frågan vad kan vi göra åt det? Är det mer att försöka anpassa sig än att klara det här Paris-målet på en och en halv grad? Sedan de här sociala spänningarna: De krig vi ser runtom i världen är ju ett resultat att vi inte har desarmerat de sociala spänningarna. Och korruption, governance och sånt här, det är jättesvårt att rangordna, men alla är viktiga, säger han, och fortsätter:

– Då är det viktigt att visa att ESG-arbetet verkligen leder hela åt rätt håll och inte bara är en papperstiger, säger Per Lindvall.

Annons

Se hela inslaget i Realtid-TV!

 

Annons