P27
Martin Georgzen, Head of strategy and Communication, P27 Nordic Payments. Foto: P27 Nordic Payments
Bank

P27: "Stort fokus på förberedelser i Finland och Danmark"

P27 jobbar för fullt med att förbereda nordiska bankerna, med stärkt fokus på Finland och Danmark, säger Martin Georgzén, Head of strategy and Communication för P27 Nordic Payments, till Realtid.

Publicerad 2020-12-01

Som ett led i att etablera en nordisk infrastruktur för clearing tecknade P27 Nordic Payments Plattform avtal i början av oktober om förvärvet av Bankgirocentralen BGC, Bankgirot. I väntan på de sedvanliga regulatoriska godkännanden från Finansinspektionen samt Europeiska Kommissionen pågår förberedelsearbetet för fullt inför lanseringen av P27:s nordiska konto-till-konto-infrastruktur nästa år. Det säger Martin Georgzén, Head of strategy and Communication för P27 Nordic Payments, till Realtid.

– Vi arbetar nu fokuserat med att förbereda nordiska bankerna för lanseringen av de tjänster som kommer att kunna erbjudas via den kärnplattform för konto-till-kontobetalningar som vi bygger. Detta transformationsprogram genomför vi i samarbete med Svenska Bankföreningen och bankerna, säger Martin Georgzén. 

Han fortsätter:

– Vår produkt-roadmap inkluderar effektiv fakturabetalning, realtidbetalningar, och möjligheten till att begränsa penningtvätt (AML) genom bättre kontroll över transaktionsflöden över gränserna. Vår plan är att genomföra den första konto-till-kontobetalningen innan årsskiftet 2021-2022. Bill payment (motsvarande autogiro) lanseras något senare, liksom vår planerade AML-förebyggande lösning.

Tanken bakom P27, ett gemensamt initiativ mellan Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank, är att modernisera den nuvarande betalningsinfrastruktur i hela Norden och därigenom sänka kostnaderna och öka effektiviteten och säkerheten för bankerna.

– Just nu har vi stor fokus på förberedelser i Finland och Danmark då vi inte kommit lika långt med produktförberedelser jämfört med Sverige.

P27 avser att utveckla den pan-nordiska plattformen, onboarda nordiska bankerna för att sedan outsource:a driften av infrastrukturen. Bolaget har idag 35 anställda varav de flesta kommer från finansindustrin.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in