- Publicerad
- Uppdaterad
Cyberattackerna mot Sverige må fortfarande vara historiskt höga, men har på sistone minskat i antal. Därför har det skett ett trendbrott.
Rikard Jansson
Sedan Sverige gick med i Nato har cyberattacker och påverkanskampanjer minskat – tvärtemot vad experterna har befarat.
Orsaken tros vara att hackarnas fokus har flyttats från Sverige till andra länder.
”Det kanske var viktigare för dem att påverka vårt beslut runt Nato än det var att försöka få oss att känna att vi var dumma som gick i Nato”, säger Marcus Murray, cybersäkerhetsexpert på företaget Truesec, till Ekot.
Påverkanskampanjerna från Iran har också avtagit, detta efter att koranbränningar har minskat och Sverige lämnat ut en livstidsdömd iranier i sommar. Det uppger Myndigheten för psykologiskt försvar för Ekot.
Historiskt hög nivå
Påverkanskampanjerna har minskat rejält under första halvåret jämfört med ifjol, men ligger fortfarande kvar på en historiskt hög nivå.
Säpo ser Ryssland som det största cyberhotet mot Sverige, vilket även Margarita Sallinen, krigsveteran och expert på statliga hackerattacker, instämmer i.
Realtid har tidigare rapporterat om att kriminella hyrs in som ryska ombud för att genomföra hybridoperationer, vilket också pekas ut som ett stort hot mot Sverige.
Ryssland stod till exempel bakom IT-attacken mot Tietoevry, som berörde inte mindre än 120 svenska myndigheter.
Läs mer:
Cyberattacker mot molntjänster exploderar – så skyddar du dig. Realtid
Molnet tar över – men riskerna ökar: ”Världen går under”. Realtid