Oron ökar när biljontals dollar ska byta ägare

Taggar i artikeln

Arbetsmarknad Sparande
pengarpengar
Generationen som ärver pengarna kanske inte är fullt så unga som flickan på bilden, men uppvisar en bristande förmåga som liknar barns i att hantera pengar. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

Enorma förmögenheter kommer att ärvas av den yngre generationen de närmaste 20 åren. Detta oroar experterna: ”Mycket dåligt förberedd.”

Alexander Fellbom

Milleniegenerationen, som avser personer som är födda mellan 1981 och 1996, tros bli den rikaste generationen någonsin. Hela 90 biljoner dollar förväntas byta ägare de närmsta 20 åren – enbart i USA, skriver CNBC.

Nu befarar experter att de omfattande arven som ska fördelas ut till den yngre generationen kan ha negativa konsekvenser.

Salvatore Buscemi, medgrundare av investeringsfirman Brahmin Partners, uttrycker till CNBC att den unga generationen är ”mycket dåligt förberedd” inför att förvalta stora mängder pengar.

Annons

Risk för kortsiktigt tänkande

När arven når milleniegenerationen kommer merparten att vara i 40-årsåldern, vilket kan innebära att de saknar viljan att starta företag eller investera pengarna.

Buscemi menar att det finns en betydande risk att arvet kan bidra till att personer tappar intresset för att utmana sig själva och lära sig nya saker.

Att milleniegenerationen inte har upplevt andra världskriget och är födda relativt lång tid efter krigets slut lyfts fram som en av anledningarna till att generationen har en annorlunda syn på pengar.

Annons

Den tidigare generationen har enligt experterna ett större fokus på att spara pengar till familjen och pensionen, medan den nya generationen värdesätter kortsiktiga mål högre.

Öppnar nya möjligheter

Samtidigt som experter höjer ett varningens finger för förmögenhetsskiftet finns det de som pekar på att arven kan ha positiva effekter.

Arvtagandet kan innebära att milleniegenerationen agerar annorlunda på arbetsmarknaden, skriver Forbes.

Annons

Det kan exempelvis betyda att folk väljer att lämna sina gamla jobb för att istället arbeta med något som de finner mer betydelsefullt för samhället i stort.

Läs mer:
Undersökning: Svenska miljonärer har mer pengar än någonsin tidigare. Realtid
Fonder fortsätter locka – 20 miljarder i nysparande. Realtid
SEB: Sparandet ökar bland hushållen. Realtid

 

Annons