”Olofström har blivit en plattform där vi testar olika saker”

Taggar i artikeln

EYOYSverige
”I ett familjeföretag i generation två springer man ju sin sträcka i stafetten, liksom, så det gäller att njuta och springa avslappnat på sin sträcka”, säger Anders Holmberg.
Publicerad
Uppdaterad

Familjeföretaget Holtab i Tingsryd producerar nätstationer, ställverk och andra byggnader för elkraftsöverföring. Härifrån kommer också ”Holtab-andan”, som handlar om att jobba tillsammans – för varandra och företagets bästa. Förra året byggde bolaget en ny fabrik i Olofström och i kväll prisades bolagets ordförande i Växjö på regionfinalen för EY Entrepreneur Of The Year.

Anders Frick

År 1973 grundade Anders Holmbergs pappa företaget Holtab i Tingsryd, och efter 50 år är det nu snart dags för tredje generationen att ta över. Men än så länge är det Anders Holmberg som håller i spakarna – och det gör han varje dag med en särskild drivkraft:

– Ja, nyfikenheten! Hur långt kan man utveckla ett familjeföretag oberoende av andra finansiärer än banken? Går det att göra ett optimalt generationsskifte där generation tre är den absolut mest lämpliga och bäst rustade för framtiden? Och så vidare, och så vidare, säger Anders Holmberg.

På Holtab råder frihet under ansvar, och bolagets värdeord är kunskap, service och samarbete. Men det är inte detta som bolaget är mest känt för, utan det är den så kallade Holtab-andan. Men vad är egentligen detta för anda?

Annons

– Holtab-andan är aldrig riktigt definierad och svaren varierar nog beroende på vem man frågar. Men det finns ett exempel som jag gillar: För många år sedan skulle alla våra anställda flyga hem från Dublin efter en arbets- och studieresa. Ett riktigt stort gäng. Hemresan gick från flygplatsen i ottan och många i personalen passade på att göra stan och pubarna på natten innan avfärd. Vid incheckningen, i exakt rätt tid, står sedan ett stort, men något slitet, gäng uppställda på parad. Klädseln, balansen och nykterheten var kanske inte helt på topp på samtliga men alla står dock där uppställda och redo för hemfärd. Så ordet lojalitet bör nog ändå ingå i definitionen, säger Anders Holmberg.

För ett år sedan drog Holtab igång en ny fabrik, i Olofström. Den består av 4000 kvadratmeter och där produceras bland annat nätstationer. Nu under hösten öppnades även Holtab Training Center, som är ett träningscenter där Holtab höjer kompetensnivån hos Holtabs montörer genom både teoretiska och praktiska moment.

– Olofström har blivit en plattform där vi testar lite olika saker. En riktad satsning för att få in fler kvinnor i branschen, ett lite annorlunda produktionssätt samt ett utbildningscenter. Det lär följas av fler satsningar för att säkerställa kompetent personal, säger Anders Holmberg.

Annons

I kväll prisades han på regionfinalen för EY Entrepreneur Of The Year i Växjö – något som han uppskattade.

– Det är kul att få synas tillsammans med så många andra trevliga företagare, säger han.

Anders Holmberg är inte bara styrelseordförande och familjeföretagare utan brinner även för att hjälpa till i utsatta delar av världen. Ett exempel är byn Jyamrung i Nepal, där Holtab under 2009 installerade solceller som gav ljus åt sju av byns fattigaste hushåll.

Annons

– Bakgrunden är att jag kände en student för snart 20 år sedan som flyttade till Nepal. Efter ett tag retade jag upp mig på att barnen i byarna inte kunde göra läxorna eftersom det inte fanns någon belysning på kvällarna. Sedan byggde vi den första solcellsanläggningen och resten är historia. Men vi har kontinuerliga projekt där sen 15 år tillbaka. Vi har en grupp från Holtab där och jobbar just nu, förresten, säger han.

Till sist – har du något entreprenöriellt inspirationstips att dela med dig av?
– Det är oftast kul att driva företag. För mig är nog själva resan målet. I ett familjeföretag i generation två springer man ju sin sträcka i stafetten, liksom, så det gäller att njuta och springa avslappnat på sin sträcka, säger Anders Holmberg.

 

Annons