ÖB: Sverige är redo för Nato

Taggar i artikeln

NATO
”Vi är redo och inom vissa områden skulle vi kunna gå in i dag och stödja den avskräckningsförmåga som Nato har och behöver”, säger överbefälhavare Micael Bydén till SVT. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Sverige är redo för att träda in i försvarsalliansen Nato. Det uppger överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén i Aktuellt.

Finwire

Sverige väntar fortsatt på att Turkiet och Ungern skall godkänna Sveriges och Finlands ansökningar.

– Vi är redo och inom vissa områden skulle vi kunna gå in i dag och stödja den avskräckningsförmåga som Nato har och behöver, säger överbefälhavare Micael Bydén till SVT.

Sverige arbetar sedan i somras med en anpassning av försvaret till ett medlemskap i försvarsalliansen. Totalt rör det sig om tio områden, allt från ledningsstöd till luftförsvar och bemanning. Enligt Bydén har Sverige kommit tillräckligt långt inom samtliga områden. Arbetet med anpassningen väntas samtidigt ta flera år.

Annons

– Generellt tar det tre år att integrera ett lands väpnade styrkor. För Sverige kommer det att ta mindre än ett år vilket är fantastiskt, säger den franska generalen Philippe Lavigne till SVT.

ÖB uppger också att det vore önskvärt att träda in i alliansen samtidigt som Finland, men att det inte är någon fara om det rör sig om en kortare period.

Annons