Karriär & ledarskapNyhet

”Nya turordningsregler kan ge uppsägningar i oktober”

Publicerad
Uppdaterad

Undantag från turordningen på två medarbetare med högst tio anställda har utökats till tre medarbetare och oberoende av arbetsplatsens storlek i den nya lagen om anställningsskydd, LAS, som träder i kraft 1 oktober. Enligt Simployers expert Anna Schönfelder kan detta ha en stor påverkan på medelstora bolag.

Rikard Jansson

— En utökning från två till tre kan verka ganska marginellt, men den stora förändringen är att det nya undantaget får användas av alla arbetsgivare. Det finns alltså inte längre någon begränsning i antalet anställda. Därför får det störst effekt i medelstora företag, säger Anna Schönfelder som är arbetsrättsexpert på Simployer.

Tanken med det nya regelverket är att företagen ska få större möjligheter att behålla nyckelkompetensen när det råder arbetsbrist. När vi nu går in i en lågkonjunktur kan det få snabba följder, enligt Schönfelder.

— Det är oroliga tider och det kommande halvåret ser ut att bli tufft för både hushåll och företag. Vi ska inte bli förvånade om det kommer en våg av uppsägningar ganska snart efter 1 oktober. Företagen vill såklart hellre genomföra neddragningar med det nya regelverket än med det gamla som ger långt mindre handlingsutrymme för arbetsgivaren, avslutar hon.

Annons

Fakta – nya turordningsregler

  • Vid uppsägning på grund av arbetsbrist kan tre personer i stället för två undantas från turordningslistan.
  • Undantagen gäller även större företag och organisationer. Hittills har undantagen endast varit möjliga i företag med tio anställda.
  • Förändringen börjar gälla från 1 oktober.
Annons