Finans Nyhet

Ny konflikt till havs hotar världshandeln

Taggar i artikeln

Filippinerna Kina
Konflikt mellan Kina och Filippinerna:Konflikt mellan Kina och Filippinerna:
Kinesisk kustbevakning omringade filippinska båtar, skadade flera militärer och beslagtog deras fartyg. (Foto: Tobias Röstlund/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Kinesisk kustbevakning omringade filippinska båtar. En redan infekterad konflikt riskerar att bli värre – och drabba världsekonomin.

Den 17 juni omringade kinesisk kustbevakning den filippinska flottan vid Second Thomas Shoal i Sydkinesiska havet.

Kinesiska kustbevakare uppges ha använt våldsamma metoder såsom att ramma båtar och använda macheteknivar och yxor.

Detta har ytterligare eskalerat spänningarna mellan länderna, sedan Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr. beslutade att stärka landets militära närvaro i området.

Annons

Filippinerna närmar sig USA

Marcos Jr. har bedrivit en utrikespolitik som närmat Filippinerna till USA, bland annat via ett avtal som ger USA tillgång till fyra nya strategiskt viktiga militärbaser i landet.

Två av dessa baser ligger nära Sydkinesiska havet och Taiwan, båda områden med stor internationell spänning.

Marcos betonar att baserna endast ska användas defensivt och att Filippinerna inte låter Kina trampa på sina havsrättigheter.

Annons

”Vi kommer aldrig att låta oss skrämmas eller bli förtryckta av någon”, sade han enligt Svenska Dagbladet.

Den militärstrategiska alliansen har därför bidragit till ökade spänningar mellan de två länderna, skriver UI Landguiden.

Konsekvenser för världsekonomin

Sydkinesiska havet är en av världens mest trafikerade sjövägar, genom vilken en tredjedel av den globala sjöhandeln passerar.

Annons

Kinas aggressiva anspråk och ökande militär närvaro hotar stabiliteten i regionen och kan störa den internationella sjöfarten.

Folkrättsexperten Marie Jacobsson påpekar att Kinas agerande inte har stöd i internationell lag och riskerar att destabilisera regionen.

”Hela den här upptrappningen hotar världshandeln och den ordning som redan gäller till havs,” säger hon till Sveriges Radio.

Läs mer:
Kinas oro efter EU-valet: ”Inga starka relationer med ytterhögern”. Realtid

Annons