Börs

Nuder avgår från ordförandeposten i Skistar efter ägarkrav

Pär Nuder lämnar ordförandeposten i Skistar med omedelbar verkan efter anklagelser om ”olämpligt beteende” under VM i Åre.  Skistars styrelse har enhälligt beslutat att utse Eivor Andersson till styrelseordförande för tiden intill nästa årsstämma.

Uppdaterad 2019-03-14
Publicerad 2019-03-13

Det framgår av ett pressmeddelande.

Tidigare på onsdagen kom uppgifter från SVT om att Skistars största ägare, Ekhaga Utveckling, som kontrolleras av familjen Paulsson, ville få bort Pär Nuder från ordförandeposten på grund av "olämpligt beteende" i samband med skid-VM i Åre i februari.

Kort därefter framkom att Pär Nuder  hade meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur Skistars styrelse med omedelbar verkan.

Skistars majoritetsägare Ekhaga Utveckling AB uppgav under onsdagen för SVT att Pär Nuder har uppvisat ett olämpligt beteende under VM i Åre och att han därför inte längre har styrelsens förtroende.

Pär Nuder, tidigare känd socialdemokratisk minister, å sin sida uppger för SVT att han ”inte gått över några som helst gränser” och anklagar styrelsen och majoritetsägaren för ”illasinnat förtal”. Han menar att detta snarare är en maktkamp inom Skistar där man vill få bort honom.

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger Göran Grosskopf, styrelseledamot för Ekhaga Utveckling.

Ekhaga Utveckling AB ägs av Peab-familjen Paulsson. Styrelseordförande i bolaget är Anders Sundström, även han tidigare socialdemokratisk minister.

Pär Nuder slår samtidigt tillbaka mot anklagelserna. Till Expressen säger han:

– Jag har aldrig upplevt något skitigare, och då har jag trots allt varit i offentligheten i 40 års tid.

– Det här går tillbaka till en maktkamp inom familjen Paulsson som har pågått under flera års tid. Den ena grenen av familjen Paulsson har aldrig velat ha mig som styrelseordförande. Jag rekryterades till styrelsen av Erik Paulsson och jag efterträdde honom, men den andra grenen har aldrig velat ha mig.

Pär Nuder är sedan 2010 även styrelseledamot Fabege (kontrollerat av Erik Paulsson med familj) och styrelseordförande i Hemsö.

Bland uppdragen i övrigt finns just styrelseordförande för AMF Pension AB, Tredje AP-fonden och Öbergs Färghus. Styrelseledamot i Beijerinvest AB, IP Only och Cleanergy. Senior Counselor Albright Stonebridge Group.

 

 

 

Platsannonser