Northvolt: ”Därför måste staten spela en större roll”

Taggar i artikeln

Northvolt
NorthvoltNorthvolt
Northvolts vd Peter Carlsson. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Marknadsekonomin är vanligtvis bäst – men Northvolts fiasko visar att det fortfarande krävs en fungerande statsmakt, skriver Affärsvärlden.

Simon Kronö

I höstas kritiserade Affärsvärldens Peter Benson Northvolt för att fokusera mer på hållbarhet utan att ”kommunicera ett enda lönsamhetsmål”.

Batterijätten går som bekant igenom sin värsta tid någonsin, bland annat på grund av skrotade planer på en fabrik i Borlänge och tre mystiska dödsfall som utreds av polis.

Sedan 2019 har 26 allvarliga olyckor skett hos Northvolt, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Men den tuffaste smällen måste nog ändå vara tyska biljätten BMW:s indragna jätteorder – som rent av kan hota hela Northvolts fortsatta finansiering.

Krävs ”grön planekonomi”

Visserligen är marknadens misslyckanden småskaliga, frivilliga och flexibla jämfört med statens.

Därför är marknadsekonomin vanligtvis bäst, menar Benson – dock med ett förbehåll:

Annons

”En blomstrande marknadsekonomi förutsätter en fungerande statsmakt”, skriver han i Affärsvärlden.

Northvolts fiasko visar därför enligt honom att staten bör spela en större roll i vissa, och klart samhällsviktiga, sektorer – där det på sina håll rent av kan krävas ”grön planekonomi”.

Raserat förtroende för Northvolt

Northvolts styrelseordförande Jim Hagemann Snabe har varit sjukskriven i hemlighet – och tänker inte komma tillbaka till batterijätten.

Annons

Därmed har Northvolt förlorat en betydande internationell profil och kompetens – vars inflytande är särskilt viktig på den tyska marknaden, enligt Dagens Industris Torbjörn Isacson.

”För Northvolt gäller det nu att snabbt få fram en ny ordförande som kan skapa förtroende i omvärlden”, skriver Isacson.

Läs mer:
Uppgifter: Northvolt flyttar fram börsintroduktion till nästa år. Realtid
Bostadskrisen hotar Sveriges klimatomställning. Realtid

Annons