Northvolt skakar i sina grundvalar: ”Dominoeffekt”

Taggar i artikeln

Northvolt
NorthvoltNorthvolt
Northvolts vd Peter Carlsson har haft bättre veckor. (Foto: Tove Eriksson/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Northvolt lyckades säkra ett miljardlån – med BMW:s numera skrotade kontrakt som säkerhet. Långivare kan ifrågasätta säkerheten, säger källa.

Simon Kronö

Skrotad batterifabrik och 1 000 försvunna jobb, tyska biljätten BMW:s tillbakadragna jätteorder och ännu ett oförklarligt dödsfall i Skellefteå.

Northvolt har genomlevt sin värsta vecka sedan bolaget grundades för knappt tio år sedan.

Triss i tragedier, men förra veckans förlust av ordern på 22 miljarder kronor är den som skakat batterijätten i sina grundvalar.

Annons

Tyskt missnöje med Northvolt

Northvolt blöder pengar och gick back minst 11 miljarder förra året, skriver Dagens Industri.

När inget mindre än 23 banker i början på året ställde upp med ett lån på 5 miljarder kronor fungerade bland annat kontraktet med BMW som säkerhet.

Enligt tyska medier drog biljätten sig ur beställningen på grund av missnöje med batteriernas kvalitet och Northvolts produktionsförseningar.

Annons

Hotar framtida lån

Redan innan förra veckans chockbesked från BMW förberedde sig Northvolt på att få in mer kapital genom en nyemission, skriver Dagens Industri.

När den beställningen nu är ett minne blott finns risken att långivarna börjar ifrågasätta säkerheten, vilket i sin tur hotar framtida lån.

”En betydande del av Northvolts finansiering är lån och långivarna har möjlighet att strypa lånen om förutsättningarna ändras”, säger en källa till Dagens Industri.

Annons

Batterijätten hävdar att detta inte påverkar bolagets krediter eller intresse från investerarna.

Dagens Industris Torbjörn Isacson skriver att Northvolts djupa kris kommer att få dominoeffekter för hela den gröna industrin, som är beroende av investerarnas förtroende.

Läs mer:
Uppgifter: Northvolt flyttar fram börsintroduktion till nästa år. Realtid
Bostadskrisen hotar Sveriges klimatomställning. Realtid

Annons