FondNyhet

Nordnets nya fondbolag laddar för start med nya stjärnor

Nordnet, Nordnet fonderNordnet, Nordnet fonder
Henrik Wiklund, ansvarig förvaltare i fondbolaget, Lotta Alexandersson, COO och Gabrielle Hagman, fondchef på Nordnet tillika styrelsemedlem i fondbolaget.
Publicerad
Uppdaterad

Nordnets nya fondbolag, som kickar igång under våren, har anställt ny COO och flera medarbetare till förvaltarteamet.  

Annelie Östlund

Reporter

I höstas stod det klart att Carl Fredrik Lagerholm – som närmast kommer från Danske Bank där han bland annat varit vice vd för Danske Banks fondbolag – blir vd i Nordnets nya fondbolag.  

Nu har fondbolaget också plockat in en COO från den egna sfären – Lotta Alexandersson, tidigare Nordnets Head of Bank Operations.  

– Lotta har en tung bakgrund som operations-chef. Vi är väldigt glada för den erfarenhet och kompetens vi har i fondbolaget, säger Gabrielle Hagman, fondchef på Nordnet tillika styrelsemedlem i fondbolaget.  

Annons

Henrik Wiklund – med en bakgrund på United Securities där han varit tillförordnad vd, chef för produkt- och affärsutveckling samt förvaltare – har anställts som ansvarig förvaltare i fondbolaget.  

Nordnet FonderLisa
Åkerman.

Ny medlem i fondbolagets förvaltarteam är också Lisa Åkerman som närmast kommer från Nordnets Asset Management-enhet som hanterar befintliga Nordnet-fonder.  

Annons

I dag förvaltar Nordnets samarbetspartners nästan 30 miljarder kronor i Nordnet-brandade fonder som distribueras i fyra nordiska länder.  

–Det innebär att vi har fördubblat den förvaltade volymen under 2021, säger Gabrielle Hagman. 

Hur mycket av detta förvaltade kapital kommer att plockas in till fondbolaget? 
– De produkter vi har tillsammans med Öhman kommer vi att flytta över till fondbolaget, men Öhman kommer även fortsättningsvis att förvalta fonderna. Sedan har vi ett samarbete med JP Morgan som kommer att fortsätta som tidigare.  

Annons

Enligt Gabrielle Hagman är prognosen att fondbolaget kan kicka igång i vår.  

– Än så länge går allt enligt plan. Vi skickade in vår ansökan till FI i september och fick ett frågebatteri innan jul som vi svarade på i mitten av januari. Vi hoppas att vi får tillstånd i april och har som ambition att starta upp verksamheten under senvåren.  

Tidigare har Nordnet också presenterat det nya fondbolagets styrelse som utgörs av en rad finanskändisar.  

Ordförandeklubban har fattats av Tonika Hirdman som även är styrelseledamot i Sjunde AP-fonden och tidigare bland annat vd för Banco Fonder samt vd för ABN AMRO Bank i Luxembourg. 

Erik Lidén, chefsförvaltare på Volvo Car Pension Management och grundare av Insiderfonder, är en av ledamöterna. Ännu en extern ledamot är Erik Kjellberg, compliancechef på Bankgirot.  

Från Nordnets egen talangpool kommer som redan nämnts Gabrielle Hagman men även Carina Tovi, chef HR och back-office på Nordnet och tidigare bland annat vd för Swedbank Robur Fonder. 

Annons