När jag såg roboten såg jag framtiden – behövs du ens i framtiden?

Taggar i artikeln

Gästkrönika: Antoni Lacinai
Antoni Lacinai. Foto: Kristian Pohl
Publicerad
Uppdaterad

Allt som en robot kan göra, kommer en robot att göra. Och det går snabbt nu. Det skriver kommunikationsexperten Antoni Lacinai.

Realtid.se

Varje gång jag använder ChatGPT så säger jag ”Lägg av!” med någon typ av beundran i rösten. Jag frågar om den kan komma på SEO-vänliga rubriker på ”arbetsglädje”. Det kan den. Jag frågar om den kan förklara utmaningarna med hybridledarskap. Det kan den. Jag undrar om den har något bra recept på gnocci, Jamie Oliver-style. Det har den. Det tar några sekunder och vips blir jag serverad. Det är bara att inse. Artificiell intelligens blir bara mer och mer användbart. Det är redan nu en integrerad del i mångas liv fast vi inte vet om det.

För dig som jobbar inom finansbranschen kan AI användas för att göra mer exakta prognoser och identifiera mönster i finansiella data. En bank kan använda AI för att bedöma kreditrisk genom att analysera en persons kreditvärdighet, tidigare betalningshistorik och annan information. En fondförvaltare kan också använda AI för att identifiera mönster i finansiella marknader och fatta beslut om investeringar baserade på denna information.

Andra exempel som redan finns är förstås självkörande bilar, eller att AI kan titta på röntgenbilder och med större precision än människan upptäcka cancer. De irriterande chatbotarna på kundservice-sidorna kommer att bli bättre och riktiga människor, allt färre. Snart vet du inte om kommunicerar med en människa eller en bot.

Annons

Behövs du ens i framtiden? Är du chaufför? Börja leta nytt jobb. Bokförare? Samma sak.

För några år var jag moderator på ett event med en robot som skulle vara min side-kick. När jag såg roboten såg jag framtiden. Inte ens en sådan roll som programledare eller moderator är utom räckhåll.
Hur är det med beslut då? Där måste väl en människa steppa in? Inte i 90 procent av fallen. Robotar har tillgång till mer data per sekund än du kan lära dig i din livstid. Om boten bara blivit rätt programmerad så kan den fatta massor av rutinbeslut men den kan också ge dig en grund som gör att du själv kan fatta de avgörande besluten. Jag skrev ”Rätt programmerad”. Jag är faktiskt lite rädd också: Kan vi lita blint på att en AI-bot är mer objektiv? Någon måste programmera den. Vem säger att den personen inte injicerar sina egna åsikter i AI-boten? Hur ska vi alls kunna lita på att den vet bäst? Den vet inte hur det är att vara människa…

Men i vardagen kommer det att svämma över oss på samma sätt om sociala medier har gjort. Dagen då en bot, utan att du frågat, har bokat din nästa resa åt dig, baserat på vad det står i din kalender, är inte långt borta. De kommer att använda Affective Computing för att lista ut hur du och dina anställda mår, och sedan föreslå eller schemalägga aktiviteter för att ni (som är kvar i arbete) ska prestera på topp. Dina anställda kanske inte ens fatta att en deep-fake bot ersatt dig på det digitala hologram-mötet. Allt medan du sörplar i dig en Aperol Spritz (gjord av en bot) på den sista strandremsan ovan jord i Maldiverna. För kanske är det där vi en gång kan hamna. Att ha möjligheten och friheten att göra …ingenting. Eller vad som helst.

Annons

AI kommer att bli lika stort som när människan uppfann hjulet, elektricitet och mikropopcorn. Det är en game-changer. Frågan är om du väntar tills du blir ersatt eller som du använder tiden i din självkörande bil att lista ut på hur du ska addera verkligt värde.

Så tror jag. Vad tror du?

Antoni Lacinai
Kommunikationsexpert, föreläsare och författare

Annons

Annons