- Publicerad
- Uppdaterad
Elon Musks åsikter och utspel i sociala medier retar upp både politiker och Tesla-kunder. Nu vill de inte längre förknippas med miljardärens varumärke.
Sarah Carlsson
Flera Tesla-kunder ifrågasätter nu grundaren och vill inte längre köra en bil som kopplas ihop med Elon Musk.
En kund skriver bland annat att Tesla som varumärke har blivit ”giftigt”, enligt The Guardian.
Den tyska apoteksjätten Rossman meddelar att de inte kommer köpa in fler Tesla-bilar, med hänvisning till Musks politiska åsikter – och entreprenörens stöd till Donald Trump.
”Trump har upprepade gånger kallat klimatförändringarna för en bluff. Denna attityd står i stark kontrast till Teslas uppdrag att bidra till miljöskydd genom produktion av elbilar”, skriver Raoul Roßmann, talesperson för företaget, i ett uttalande.
Retar gallfeber på britterna
Även författaren David Lagercrantz uppmanar Tesla-kunder att sälja sina bilar.
De har nämligen blivit ”en symbol för något långt mörkare”, skriver han i Expressen.
Elon Musk har även retat upp Storbritanniens regering och anklagas för att på plattformen X ha eldat på den senaste veckans oroligheter i landet.
Techmogulen har bland annat skrivit att ett ”inbördeskrig är oundvikligt” och engagerat sig i den högerextrema aktivisten Tommy Robinsons inlägg, något som förstärkt hans budskap på X.
”Ett specialfall”
Musk är inte den första vd:n som sticker ut hakan och engagerar sig i politiska frågor, men sättet han gör det på är speciellt. Det säger David Bach, professor i strategi och politisk ekonomi vid den schweiziska handelhögskolan IMD, till The Guardian.
”På många sätt är Musk ett specialfall. Vanligtvis finns det en viss anpassning till verksamhetens, de anställdas eller kundernas intressen. Elon Musk verkar inte göra det”, konstaterar han.
Läs mer:
Tesla rapporterar svag vinstmarginal: ”Lägsta på fem år”. Realtid
Ny lag blev droppen för Elon Musk. Realtid