Marknaden för konsumentkrediter växer och nischbanker gynnas

Taggar i artikeln

Collector Qliro Resurs TF Bank
CollectorCollector
Publicerad
Uppdaterad

Marknaden för konsumentkrediter växer vilket gynnar börsens nischbanker. Bankerna fokuserar allt mer på affärsmöjligheter inom betallösningar och företagslån. Det skriver Dagens industri i en sektoranalys.

Finwire

Slutsatsen är att Collectors goda vinsttrend fortsätter, Resurs är billig men investerar tungt, TF Bank ger tillväxt till bra pris medan Qliro fortsätter redovisa förlust.

Endast Collector har stigit på börsen i år av nischbankerna med en uppgång på 10 procent. Qliro, Resurs och TF Bank ligger alla i negativt territorium. TF Bank har dock stigit 136 procent sedan januari 2021.

I mars var tillväxten för svenska konsumentlån 6,8 procent på årsbasis. Kortsiktigt så gynnar högre inflation utlåningen vilket aprilsiffran på 7,7 procent kan visa. Hårdare tider för hushåll kan dock minska tillväxten för nischbankerna på sikt.

Annons

Affärsmodellerna för nischbankerna är olika men ett ökat fokus på betallösningar och låga värderingar är två gemensamma nämnare bland dem, skriver DI.

Av de olika bankernas första kvartal kan det ses att Collectors goda vinsttrend fortsätter, detta samtidigt som Resurs anses billig, men investerar tungt.

TF Bank som steg kraftigt under 2021 ger tillväxt till ett bra pris menar DI. Detta samtidigt som Qliro fortsätter att redovisa förlust, dock har de i april lanserat ny strategi för större bredd av betallösningar till nordiska e-handlare.

Annons

Annons